Alle Oslos 1.-klassinger har siden 2019 hatt gratis halvdagsplass på AKS, og det er allerede gratis AKS for 2. og 3. trinn i utvalgte bydeler.
Alle Oslos 1.-klassinger har siden 2019 hatt gratis halvdagsplass på AKS, og det er allerede gratis AKS for 2. og 3. trinn i utvalgte bydeler.

Byrådet vil gi gratis AKS til alle 2. og 3.-klassinger. — Meningsløst, mener Høyre

Byrådet i Oslo vil de to neste årene innføre gratis Aktivitetsskole (AKS) for alle 2.- og 3.-klassinger i Oslo. Høyre kaller forslaget for meningsløst.

Publisert

(Utvidet 22.34 med flere sitater fra skolepolitisk talsperson i Høyre)

Byrådet foreslår AKS-endringen i sitt budsjett som legges fram 22. september.

Alle Oslos 1.-klassinger har siden 2019 hatt gratis halvdagsplass på AKS, og det er allerede gratis AKS for 2. og 3. trinn i utvalgte bydeler. Men fra neste år vil 2.-klassingene i alle bydeler bli inkludert og fra 2023 også 3.-klassingene, skriver Aftenposten.

Avisen skriver at byrådet har satt av 36 millioner kroner ekstra til satsingen i neste års budsjett. Dette økes til 97,4 millioner kroner i 2023-budsjettet og til 138,4 millioner i 2024 og 2025.

Oslo-Høyre kaller byrådets prioriteringer for meningsløse.

— Det er meningsløst at kommunen skal betale AKS-regningen til dem som klarer å betale dette selv uten problemer, sier skolepolitisk talsperson for Høyre i Oslo, Mehmet Kaan Inan.

— Ville betydd 100 nye lærere

Han mener det en helt banal prioritering av dette byrådet å bruke nesten 100 millioner kroner på ett kjøttfritt måltid.

— Ap og SV sier at skolene selv kan bestemme om pengene skal kunne brukes på frokost eller lunsj. Kan da også skolene velge å bruke disse pengene på mer undervisning, bedre tilbud for yrkesfagelever og flere lærere? spør Kaan Inan.

Han hevder at man ville fått minst 100 nye lærere i Osloskolen for de pengene byrådet planlegger å bruke på skolemat.

— De prioriterer bort det viktigste for barna våre, undervisning og læring, mener Kaan Inan.

I sitt program lover Høyre i Oslo gratis AKS til alle husstander med mindre enn en million kroner i inntekt, uansett bydel.

Powered by Labrador CMS