Jan Thomas Nybak er driftssjef på Brygg. Foto: Irina Tanase

Med hele 300 ølsorter er den nye ølhallen i Storgata størst på flaskeøl i Oslo

Publisert

Det nye ølstedet i Storgata 5-7, Brygg, er et av byens største, med rundt 300 ulike øltyper, som Smalahovestout. I et eget rom står bordtennisbord på rad og rekke.

Det nye ølstedet i Storgata 5-7, Brygg, er et av byens største, med rundt 300 ulike øltyper. De holder åpent nesten hele døgnet, og i lokalene finner man også bordtennisbord, mat, kaffe og muligheten til å lære veldig mye om nettopp øl.

Med tro på at området skal utvikle seg til det nye sentrum av Oslo, satser Brygg ikke bare på publikum fra Storgata, eller bare de som liker øl, men på alle — fra alle steder i byen.

På Brygg. Foto: Jan Khür

Gir muligheter til de som drømmer om egen restaurant

— Vi har 35 typer øl på fat og 270 ulike flasker. I tillegg tilbyr våre pop-up kjøkken god og variert street food til en hyggelig pris. Med åtte bordtennisbord, to pentanque-baner og gratis wifi, er vi også en møteplass for lek og moro hele døgnet, sier driftsjef Jan Thomas Nybak.

Brygg har to pop up-kjøkken som er tilgjengelige for de som drømmer om å åpne egen restaurant og som har en kulinarisk ide.

— Nå er det Kinakål.no og Treats & Beets som er hos oss, og det skal de være i to måneder, sier Nybak.

Brygg har to pop up-restauranter. Foto: Irina Tanase

— Kinakål drives av Håkon Lindbäck og spesialiserer seg på autentisk kinesisk mat med hovedvekt på kjøkkenet fra provinsene Hunan og Sichuan. Lindbäck snakker og skriver kinesisk og har bodd lange perioder i Kina, dels som student, dels som lærling på flere restauranter og mat-institusjoner.

Treats & Beets er et samarbeid mellom baker Thea Aanestad og kokk Pedro Caiado, og Nybak forteller at deres visjon er tilfredsstillende mat som ikke bare smaker godt, men som også er bra for kroppen og jorda.

Satser ikke bare på øl

Med så mange øl lurer vi på hva det er mest forespørsel etter — og vi får svaret: Pale Ale og IPA. Men de har også rare øl, som Smalahovestout.

— Smalahovestout er et samarbeid mellom islandske Brygghus og Voss Bryggeri. Åtte smalahover var med i kjelen under koking av ølen, og slik ble den til, forklarer Nybak.

Brygg driver med et langsiktig prosjekt, og satser ikke bare på øl. Den siste lørdagen i september fikk de for eksempel prisen for beste kaffe på Kaffikaze, en kaffefestival i Oslo.

Nesten 67 prosent av Norges befolkningen drikker kaffe hver dag, og Brygg ønsker at de som velger å drikke kaffe hos dem skal få en stadig bedre opplevelse.

— Om tre år er Brygg er enda mer midt i et sentrum enn nå. Er vi heldige har vi fått tilbake investeringen vår, men det viktigste er at vi har tilført byen noe verdifullt, sier Nybak.

Åtte bordtennisbord står på rad og rekke i et eget rom ut mot Storgata. Foto: Irina Tanase

Vil gjøre Storgata til et møteplass

— Storgata har en stolt historie som en av Oslos viktigste gater gjennom et par hundre år, og vi tror at gata vil få en renessanse fordi sentrum flytter seg østover, sier Nybak.

Ifølge Oslo kommune, skal Storgatas trikkeinfrastruktur, fortau og gate fornyes mellom 2017 og 2020. Nybak mener at Brygg ligger perfekt til mellom Oslo S, Youngstorget og det han kaller "Det gamle sentrum" mot Karl Johan.

— Vi har blitt en naturlig del av en klynge av varierte møtesteder som gir hele byen energi og er i ferd med å sette Oslo på verdenskartet som en interessant attraksjon.

Ølsmaking på Brygg. Foto: Irina tanse

 

Norge henger litt etter

Ølsmaking på gang. Foto: Irina Tanase

Da vi besøkte Brygg, ble vi med på en ølsmaksprøve. Bøgedal brew fra Danmark presenterte ni typer øl. Smaksprøvene inneholdet detaljerte forklaringer som koblet hver type smak med en fremstillingsprosess, en bestemt type jord og en bestemt type vær.

I tillegg til smaksprøver, kan man lære å lage egen øl på Brygg.

— Brygglab er et sted for entusiaster og et sted for å bli entusiast. Det betyr at du ikke trenger noen forkunnskaper for å komme på et kurs. Du alt du trenger å vite om ølbrygging, samtidig som du brygger din egen øl. Noen uker senere garanterer vi at du er entusiast.

Nybak har nesten syr år i ølindustrien bak seg, og har startet flere steder før Brygg.

— Den viktigste erfaringen er å følge trendene fra utlandet, da Norge gjerne ligger litt etter, sier han.

Kunstverk av Lars Fiske. Foto: Irina Tanase

Veggmalerier inspirert av Oslo

På besøk hos Brygg merker man at det er noen ganske spesielle tegninger på veggene. Disse er lagt av Lars Fiske og er inspirerte av Oslo.

— Vi kontaktet kunstneren Lars Fiske, fordi vi var fans av hans arbeider og opplevde at han var både øl- og Oslo-entusiast. Vi hadde sett at han hadde lekt med drikketematikk med sin tegneseriesiebror Steffen Kverneland, sier Nybak.

— En tegneserietegner kan ikke skjelve på hånden, så vi opplever at higet etter å nyte en øl eller en god fyllekule tas ut i fantasirike tegninger og sprø ideer, som for eksempel "Fylleslaget" som han har laget innerst i den første etasjen.

Powered by Labrador CMS