Tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck (t.v) åpnet Nedre Foss park sammen med direktør i bymiljøetaten, Gerd Røbsahm Kjørven. Foto: Christian Boger
Med åpningen av Nedre Foss park, er tidligere miljøvernminister Sissel Rønbecks livsverk sluttført
I 1986 satte daværende miljøvernminister Sissel Rønbeck av midler til prosjektet Akerselva Miljøpark. I dag, 21 år senere, kunne hun se prosjektet fullført ved åpningen av Nedre Foss park på Grünerløkka.
Ved Akerselvas bredder på nedre Grünerløkka er folk samlet for å overvære åpningen av Nedre Foss park. Parken er siste steg på veien til fullføring for storprosjektet Akerselva Miljøpark.
I begivenhetenes sentrum befinner tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck seg. Det er hun som en dag i 1986, som fersk miljøvernminister, fikk ideen til prosjektet. I dag, 21 år senere, var det en tydelig stolt og rørt Rønbeck som, sammen med miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg, kunne foreta den offisielle åpningen av parken. Dermed markerer hun slutten på en lang ferd mot å forme sitt eget hjertebarn, Akerselva Miljøpark.
— Jeg er imponert over hva man har klart å få til. Resultatet overgår alle de forhåpningene jeg hadde, sier en stolt Rønbeck.
En lang natts ferd mot dag
Annonse
Det var ingen lett kamp den tidligere miljøvernministeren førte etter at hun fikk ideen om rensing og freding av Akerselva. Selv innad i hennes eget departement var motstanden mot prosjektet stort.
— Det var jo ikke akkurat morsomt å få høre fra andre i departementet at "dette ikke er måten vi gjør ting på". Skal vi verne elver, skal det være viktige kraftelver på fjellet. Det å skulle kjempe for en liten lokal elv i hovedstaden, var for mange en utopi, forteller hun.
Rønbecks motstandere forsto tidlig at dette var en sak hun ikke ville gi slipp på.
— Jeg var, som ny minister, veldig bevisst på at jeg ønsket å fronte egne saker, og da var vern av Akerselva en sak som pekte seg ut som spesiell for meg, sier hun.
Oppvokst med møkkete elv
Bakgrunnen for den livslange interessen for Akerselva er enkel. Helt siden Rønbeck kom til Oslo som barn, var elva nærmeste nabo. Mang en kveld tilbrakte hun, både som barn og senere som voksen, på Myraløkka ved Akerselva.
— Da drømmen om Akerselva Miljøpark ble født, var Akerselva en forurensa og illeluktende elv. Jeg tenkte, hvorfor ikke forsøke å gjøre noe med det. Og her står vi altså i dag, med en ren og flott elv, smiler hun.
— Dette har vært et langt og tungt løp, men nå er vi endelig i mål. Dette er virkelig en gledens dag både for meg og for byen, mener Rønbeck.
— Vi må fortsatt være på vakt
Etter å ha sett livsverket bli fullført, er hun nå svært opptatt av at man ikke stopper der. Fortsatt ser Rønbeck farer, som på sikt kan true arbeidet som er lagt ned i miljøparken, for eksempel tett bebyggelsen langs elva eller mulighetene for forurensning.
— I dag er vi ferdige med det å bygge ut miljøparken, men vi har fortsatt et stort ansvar for å passe på at den blir bevart, sier hun.
— Nå er det viktig at alle passer på elva, slik at den kan bli bevart for all framtid, understreker Rønbeck.
Sørenga på Grünerløkka
Det er ikke bare den tidligere miljøvernministeren som er tydelig stolt over sluttføringen av Akerselva Miljøpark. Det gjelder også byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.
— Med denne parken har Grünerløkka fått sitt Sørenga, og det er utrolig gledelig å se at så mange mennesker allerede benytter seg av parken og dens tilbud, sier byråden.