En omfattende kartlegging viser at sykdommen ikke lett smitter mellom hunder. Foto: Wikipedia

Mattilsynet: Oslos hunder kan begynne å snuse på hverandre igjen

Mattilsynet opphever det generelle rådet om å begrense nærkontakt mellom hunder. Årsaken til sykdomstilfellene er fortsatt ikke kjent, men det er færre tilfeller av smitte.

Publisert

Mattilsynet og Veterinærinstituttet mottar nå få meldinger om hunder med blodig diaré, og antall sykdomstilfeller går tydelig ned. Det er også klart at alle sykdomstilfellene ikke kan settes i sammenheng med hverandre.

Resultatene fra en omfattende kartlegging tyder nå på at sykdommen ikke lett smitter mellom hunder.

– Du må fortsatt kontakte veterinær hvis du oppdager symptomer på sykdom som kan trenge behandling, sier Ole-Herman Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i seksjon dyrehelse i Mattilsynet i en pressemelding.

Hundeeieren har ansvaret

Som hundeeier har du ansvar for å vurdere om hunden din er frisk og om den kan utgjøre en smittefare for andre. Det er særlig viktig å huske på dette dersom du tar hunden din til steder der flere hunder er samlet, som for eksempel hundeparker, utstillinger og hundebarnehager.

– Viser hunden din symptomer på sykdom, bør du uansett ikke la den hilse eller snuse på andre hunder på tur. Som vanlig skal du også plukke opp avføring etter hunden din og kaste det i en søppelkasse, sier Tronerud.

Forsker og patolog Helene Wisløff ved Veterinærinstituttet tar prøver av blodet fra tarmen og magesekken på en død hund. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Trolig lite smittsomt

– Informasjonen vi har mottatt viser at i de fleste tilfeller der én syk hund bor sammen med flere andre hunder, har kun den ene hunden blitt syk, sier Tronerud.

Veterinærinstituttet mener det er usannsynlig at det er én konkret fellesnevner mellom alle de registrerte tilfellene av hunder med blodig diaré. Utviklingen av sykdommen er sannsynligvis det som kalles multifaktoriell, som betyr at sykdomsutviklingen skyldes flere sammenfallende faktorer. Noen av tilfellene kan også ha andre årsaker og ikke være en del av det vi oppfatter som et utbrudd.

– Så lenge vi var usikre på om dette var noe som smittet lett mellom hunder, var det å unngå nærkontakt mellom hunder det beste smitteforebyggende tiltaket hundeeier kunne gjennomføre. Å ikke gi et slik råd, ville vært svært uansvarlig, sier Tronerud.

Leter etter kilde

Det har vært minst 173 tilfeller med blodig diaré hos hunder siden 1. august, med varierende alvorlighetsgrad. Det anslås at 43 hunder, fordelt på tolv forskjellige fylker, har dødd etter å ha hatt lignende symptomer.

Så langt har bakterien Providencia alcalifaciens blitt påvist hos ca. 50 av hundene. Bakterien er også blitt påvist hos noen friske hunder, men i mindre mengde.

En del av prøvene fra syke hunder undersøkes videre for å se om det er et slektskap mellom bakteriestammene. – Informasjon om slektskap mellom bakterier kan gi oss en pekepinn på om flere hunder har blitt utsatt for samme smittekilde, sier Tronerud.

14 av de syke hundene hadde nærmest identisk bakterie. Men undersøkelsene viser også at noen av hundene har fått påvist bakterier som ikke er identiske med de 14.

– Dette viser at noen av hundene med blodig diaré var utsatt for samme smittekilde, mens andre ikke var en del av et utbrudd og kan være sporadiske tilfeller, mener Tronerud.

Analysearbeid i ny fase

Veterinærinstituttet har de siste ukene mottatt store mengder prøvemateriale., som nå analyseres nærmere. Mange av undersøkelsene er tidkrevende.

Veterinærinstituttet og Mattilsynet undersøker bakteriens sykdomsframkallende egenskaper og søker systematisk etter mulige kilder.

– Parallelt med dette går vi gjennom og følger opp informasjonen fra den pågående kartleggingen, for å se om det finnes fellestrekk som alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, områder og lignende, sier Tronerud.

Powered by Labrador CMS