Hunder i byen kan være utsatt for mye støy nyttårsaften, spesielt de som bor nær parkene i sentrumsbydelene.

Ti tips til en bedre nyttårsaften for byhunder som er redd for fyrverkeri

— Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden, og hunden må skjermes.

Det sier seniorrådgiver og veterinær Sigrid Engeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet i en pressemelding.

Det er mye som tyder på at antall hunder i Oslo har økt kraftig de to siste årene. Mange mener pilene peker oppover blant annet på grunn av koronapandemien.

Alt tyder på en stor økning i antall hunder

I Norsk Kennel Klubs statistikk finnes det tall for rasehunder i Oslo de siste årene, og det er en tydelig økning i antallet registrerte rasehunder fra 2019 til 2020. Tallet for 2019 var 1572, mens tallet for 2020 var 2145. Økningen er på litt over 36 prosent.

Særlig er økningen tydelig for de mest populære rasene som Border Collie, Cocker Spaniel, dachshunder og puddeltyper. Også fuglehunder, corgier og de ulike labradortypene er det blitt flere av.

Fyrverkeriforbud innenfor Ring 2

  • Det er forbudt å avfyre fyrverkeri i kategori 2, 3 og 4 innenfor Ring 2, samt i områder med bevaringsverdig tett trehusbebyggelse ved Kampen og Vålerenga. Se vedlagt kart.
  • Eneste unntaket er fyrverkeri i kategori 1, som vil si fyrverkeri som er beregnet til til innendørs bruk i boliger.
  • Brann- og redningsetaten kan dispensere fra forbudet etter søknad fra sertifisert pyrotekniker.

Kilde: Lovdata

Det er antakelig ganske store mørketall. Det er blant annet ingen statistikk over blandingshunder, og det er heller ikke alle rasehunder som registreres i kennelklubbens registre.

Det er liten tvil om at antall byhunder er økende, og at byhunder er spesielt utsatt for lyden av fyrverkeri nyttårsaften. Særlig i strøkene nær parker i sentrumsbydelene hvor det samles mange mennesker nyttårsaften, og der forbudet mot oppskyting av fyrverkeri innenfor Ring 2 ikke følges.

Dette er Oslo kommunes eget kart over forbudssonen. Innenfor den røde streken er det kun lov til å fyre opp fyrverkeri som er mulig å bruke innendørs, det vil si kakepynt-fyrverkeri og lignende.

Ti tips for et godt hundeår

Mattilsynets oppfordrer alle hundeeiere til å ta ekstra godt vare på hunden sin på nyttårsaften. Her er noen av deres råd og tips for hundeeiere som vil at det firbeinte familiemedlemmet også skal gå inn i 2022 med nogenlunder i sjela:

  • Ikke la hunden være alene hjemme hvis den er redd for høye lyder eller fyrverkeri.
  • Gi gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
  • Gå en lang tur på ettermiddagen, så er hunden sliten når kvelden kommer.
  • Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker av gårde. Hvert år stikker redde dyr av, og utløser leteaksjoner.
  • Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det.
  • Vurder å la den veldig redde hunden få være på et rom med minst mulig lysblink og lyder. Det er viktig å finne et rom hvor hunden føler seg trygg. Kanskje ønsker hunden at du er sammen med den?
  • Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Rakettlydene overdøver uansett radioen. Prøv deg fram.
  • Ikke trøst eller vis bekymring. Det kan forsterke hundens frykt. Lat heller som ingenting og la hunden få bestemme selv.
  • Aktiver hunden med innendørs lek, så får den noe annet å være opptatt av.
  • Kontakt veterinær hvis hunden er virkelig redd for fyrverkeriet. Det finnes alternative løsninger som kan dempe angsten.

I 1918 var det 3805 hunder i Oslo

I gamle dager kunne Oslo kommune føre statistikk over antallet hunder i byen på grunn av hundeskatten. En oversikt som finnes på kommunens nettsider viser at det i 1918 fantes 3 805 hunder innenfor bygrensene, I 1922 hadde antallet økt til 5840 hunder selv om folketallet kun økte marginalt i den samme perioden.

Powered by Labrador CMS