Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani sier staten bør redusere bruken av konsulenter med 2,4 milliarder kroner. I Ap-styrte Oslo har konsulentbruken økt de siste årene.
Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani sier staten bør redusere bruken av konsulenter med 2,4 milliarder kroner. I Ap-styrte Oslo har konsulentbruken økt de siste årene.

Ap vil kutte i konsulentbruken – kraftig vekst i Oslo

Arbeiderpartiet vil at staten skal redusere bruken av konsulenter med 2,4 milliarder kroner. I Ap-styrte Oslo har konsulentbruken økt de siste årene.

Publisert

– Vi skal bruke skattebetalernes penger på velferd og bedre tjenester, og ikke på å feite opp kontoene til konsulentbransjen, sier stortingspolitiker Masud Gharahkhani (Ap) til Dagsavisen.

I sitt alternative statsbudsjett fra november omfordeler partiet nærmere 8 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjett. Ett av forslagene er å kutte 2,4 milliarder i planlagt konsulentbruk for å gi rom for flere ansettelser.

Bygg heller egen kompetanse

Staten brukte første halvår 1 milliard kroner mer på konsulenttjenester enn i samme periode i fjor, skrev Dagbladet i august. Mesteparten gikk til samferdsel og utvikling av programvare og IKT-løsninger.

– Vi må heller bruke pengene på å bygge opp egen kompetanse, det vil gi både billigere og bedre tjenester, sier Masud Gharahkhani.

Eksplosiv vekst

I det alternative budsjett skriver Ap at Oslo kommune kan vise til innsparinger på rundt 1 million kroner per konsulent som byttes ut med en fast ansatt.

Men Oslo kommune har hatt en eksplosiv vekst i konsulentbruken siden Arbeiderpartiet, MDG og SV overtok byrådsmakten i 2015.

I løpet av bare fire år har utgiftene til konsulenter økt med mer enn 50 prosent – fra 1,5 milliarder kroner i 2015 til nærmere 2,3 milliarder kroner i 2019, skrev NTB i september. Samme måned lovte finansbyråd Einar Wilhelmsen at konsulentbruken skulle ned.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS