Store deler av livet til Marius ble små regninger alltid til større regninger. — Det er en håpløs følelse, og man vil bare stikke hodet i sanden, forteller han.

— Jeg arvet 300 000 og svei det av på festing i løpet av ett år. Marius kunne ikke stole på seg selv med penger. Nå skal han lære andre fra å gjøre samme feil

Gjelden femdoblet seg, BSU-kontoen ble tømt, og det ble tatt opp lån på seks kredittkort. Marius Edøy hadde ingen kontroll på økonomien sin, men en dag tok han grep. Nå har han startet en organisasjon som skal hjelpe andre som er i samme situasjon. — Det er veldig tabu å snakke om dårlig økonomi, sier han.

Publisert

Helt siden han var ung har Marius Edøy (33) slitt med økonomien. Fra å handle småting på bensinstasjonen i stedet for butikk, til å bruke større summer på fest og moro.

I voksen alder fortsatte det, og det hjalp ikke at Marius aldri betalte ned på regninger og gjeld.

— Jeg hadde postkasse-skrekk, og når bunken med regninger bare økte hadde jeg lyst til å kaste det i peisen. Regningene gikk alltid til inkasso, og små regninger ble alltid større regninger. Det er en håpløs følelse, og man vil bare stikke hodet i sanden, sier Marius Edøy.

— Jeg ville fokusere mer på løsningene

Han forteller om en tid der gjelden på kredittkort gikk fra 10 000 til 50 000 kroner, og han betalte alltid det minimumet av gjelden. Til tross for godt betalte jobber og mye gjeld, levde han likevel et liv med store utgifter.

— Jeg arvet 300 000 kroner og svei det av på festing i løpet av ett år. Jeg har også tømt BSU-kontoen og tatt opp lån på seks kredittkort, hvor jeg brukte alle pengene på tull i 20-årene.

Men for ett år siden fikk Marius nok. Han var lei av den håpløse følelsen av å aldri kunne bli gjeldsfri, og skammen knyttet til å ikke ha kontroll på den økonomiske situasjonen sin.

Derfor begynte han så smått å bokføre alle utgifter han hadde.

— Da snudde alt. Jeg satt opp budsjett, ringte rundt til alle jeg skyldte penger, og satt opp oversikt over hva jeg kom til å tjene fremover. Jeg ville fokusere mer på løsningene, forteller Marius videre.

— Jeg er en økonomisk analfabet

Etterhvert søkte han også etter selvhjelpsgrupper i økonomi. Det var noe i utlandet, men overraskende nok ikke i Norge. Dette førte til at han tok saken i egne hender, og startet Organisasjonen for Veien til Finansiell Frihet (OVFF).

Organisasjonen for Veien til Finansiell Frihet er et lavterskeltilbud der hvem som helst kan komme med sine økonomiske problemer. Dette var noe Marius følte manglet i Norge, så han tok saken i egne hender.

— Det er veldig tabu å snakke om dårlig økonomi, og jeg har selv slitt med å åpne meg opp om at jeg er en økonomisk analfabet. Poenget med OVFF er å møtes og bevisstgjøres egen økonomi. Enten det bare er å lære seg å sette opp budsjetter, til hvordan man kan bli gjeldsfri, steg for steg.

Tiltaket til Marius Edøy er et lavterskeltilbud, der hvem som helst skal kunne komme med sine økonomiske problemer. Tilbudet skal være gratis, og Marius tror ikke han kommer til å tjene seg rik på tilbudet. Men det er ikke derfor han gjør det.

Fikk slettet 5000 kroner i gjeld

— Det har alltid vært vanskelig å snakke med kreditorer, som man helst skal snakke med så fort man har gjeld. Det er det siste året at jeg har pratet ordentlig med dem og sagt at jeg sliter med å betale en måned. Er man ærlig kan de fort være imøtekommende, forteller han.

— Jeg har fått til avtaler hvor jeg har slettet 5000 kroner i renter, slik at jeg kan betale tilbake gjelda. Dette er ting jeg vil lære videre.

Marius håper tiltaket, som holder til på Stiftelsen Retretten, kan vokse såpass at hver bydel i hele Oslo kan få dette tilbudet, og samtidig som selvhjelpsgruppene skal hjelpe andre på vei ut av økonomiske kriser, håper han det også kan være en stemme i samfunnet.

— I Norden har inkassoselskaper og kredittbyråer blitt mer regulert de siste årene, men de har fortsatt mye makt. Et inkassoselskap kan kjøpe opp gjelda og gjøre det vanskeligere for deg å betale lånet, ved at du betaler ned over tid. Du har jo lyst til å bli kvitt gjelda med en gang, men de tjener på rentene ved lengre nedbetaling. Dette kan de tjene utrolig mye penger på.

— Det gjør meg ingenting å ikke tjene på det

Marius Edøy kommer opprinnelig fra Melsomvik i Vestfold, men flytta til Oslo i tidlig 20-årene. Da begynte han å jobbe i IT-bransjen, men lidenskapen har alltid vært innen film. Han har selv jobbet en del i film- og tv bransjen, og nå har han søkt om støtte for å lage sin første film.

— Når jeg jobber med film føler jeg ikke at jeg jobber. Denne organisasjonen er et sideprosjekt, så det gjør meg ingenting å ikke tjene på det.

Det gir mye for Edøy å hjelpe andre, og det er passende å hjelpe noen som kanskje er i en situasjon han selv har vært i, og ikke minst lært av. Det er mange som sliter med økonomien, og Marius Edøy mener det å prate om det er en god start.

— Det første en bør tenke på er å føre utgifter. Skriv ned hva du bruker penger på og hvor mye. Fører du utgiftene blir du bevisst på økonomien din med en gang. Så kan du føre budsjett og regnskap, og deretter må du få en oversikt over gjelden din, forklarer han.

— Jeg tror flere bruker mye penger på små utgifter. Mange sier at de sliter veldig og får ikke endene til å møtes, men det å gjøre noen grep som å kutte ut de små utgiftene, gjør utrolig mye, sier Marius.

OVFF har for øyeblikket en gruppe gående på Stiftelsen Retretten i Kristian IV`s gate 13, hver søndag fra 14:00 til 15:00.

Mer informasjon kan du finne på organisasjonens hjemmesider.

Powered by Labrador CMS