Det kan ligge an til en aldri så liten budsjettkrise når politikerne møtes i rådhuset 19. juni for å vedta revidert budsjett for 2019. Foto: Arnsten Linstad

Interessen for Malkenes-saken så stor at høring om ytringsfrihet sendes direkte på nett-tv

� Høringer er et virkemiddel vi benytter i særlig omstridte saker, sier MDGs Harald Nissen. Etter at lærer Simon Malkenes ble forsøkt kneblet av ledelsen ved Ulsrud videregående skole, besluttet bystyret å holde en åpen høring om ytringsfrihet.

Publisert

— I kjølvannet av saken mot Simon Malkenes, er jeg blitt kjent med så mange historier om hvordan ansatte i Osloskolen er blitt møtt etter å ha stilt kritiske sprøsmål, eller varslet om uholdbare forhold, at jeg tok initiativ til denne høringen, sier nestleder i bystyrets utdanningskomite, Eivor Evenrud fra Rødt til VårtOslo.

Utdanningdirektør må møte i høring

Tirsdag morgen starter utdanningskomiteens høring om ytringsfrihet etter den såkalte Malkenes-saken. Blant de innkalte er utdanningsbyråden, fagforeninger, elevrepresentanter, juridiske eksperter på ytringsfrihet og ikke minst Oslos utdanningsdirektør Astrid Søgnen. Det er knyttet stor spenning til sistnevnte fordi hun tidlig gikk ut i media og støttet kneblingen av Simon Malkenes.

� Interessen for høring om ytringsfrihet er så stor at vi besluttet å sende det direkte på nett-tv, sier leder av bystyrets kultur- og utdanningskomite, Harald Nissen (MDG). Foto: MDG

— Debatten om ytringsfrihet ble ytterligere aktualisert av Malkenes-saken, og har stor offentlig interesse. Derfor besluttet vi å streame hele høringen på nettet, sier utdanningskomiteens leder, Harald Nissen (MDG).

Fritt Ords honnørpris til Simon Malkenes

Sist uke besluttet organisasjonen Fritt Ord å gi Simon Malkenes en honnørpris på 100.000 kroner.

— Gjennom aktiv deltakelse i offentligheten fremstår Simon Malkenes som en av de skarpeste og tydeligste stemmene i norsk skole, skriver stiftelsen i sin begrunnelse.

Prisen vil bli delt ut fredag 1. juni i Fritt Ords hus i Uranoenborgveien i Oslo.

Elevenes leserinnlegg sendt fra skoleleders PC

Saken mot lektoren ved Ulsrud videregående skole startet etter at Malkenes i NRKs Dagsnytt

Nestleder av bystyrets kultur- og utdanningsko mite, Eivor Evenrud (R). Foto: Oslo kommune/Sturlason

18 uttalte seg kritisk til systemet med fritt skolevalg ved Oslos videregående skoler. Den 44 år gamle lektoren brukte anonymiserte eksempler fra egen klasse i radiodebatten. Kort tid etter mottok Aftenposten et «leserinnlegg» som angivelig var fra elevene i klassen Malkenes hadde beskrevet. Elevene hevdet de følte seg krenket av Malkenes i radiodebatten.

Aftenposten publiserte innlegget først uten å sjekke om elevene faktisk sto bak innlegget. Etter hvert fant avisen ut at innlegget stammet fra PCen til en avdelingsleder ved skolen. Samtidig benektet rektor ved Ulsrud videregående skole kategorisk at ledelsen hadde «hjulpet» elevene med innlegget. Rektor og den øvrige skoleledelsen ved Ulsrud fikk støtte fra Astrid Søgnen. Fortsatt benekter skoleledelsen å ha noe med det angivelige leserinnlegget.

Høringer brukes i omstridte saker

Lærer Simon Malkenes fikk Fritt Ords honnørpris på 100.000 kroner. Foto: Privat

Personalsaken mot Simon Malkenes ble avsluttet etter stor oppmerksomhet i media, og etter at en rekke politikere og samfunnsdebattanter engasjerte seg i saken.

— Høringer er et virkemiddel vi benytter i særlig omstridte saker. Det er viktig å få belyst og gått i dybden i denne saken. Ytringsfrihet er ekstremt viktig, og med nett-streamingen ønsker at så mange som mulig skal kunne få med seg høringen, sier Harald Nissen.

Powered by Labrador CMS