Måker
Det er funnet uvanlig mange døde måker rundt Sørenga den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Acrolinz

Måkene ligger strødd i havna. Mating med gjærdeig kan være dødsårsaken

På kort tid har beredskapsetaten i Oslo kommune funnet ti døde måker på isen utenfor Sørenga. Kommunen ber innbyggerne om ikke å mate fuglene med rå gjærdeig.

Den siste uka har beredskapsetaten i Oslo kommune registrert en økning i døde måker på isen ved Sørenga. Årsaken til dødsfallene skal være mating av fuglene med rå gjærdeig.

Ti døde på kort tid

— Vi har i løpet av kort tid funnet uvanlig mange døde måker på isen på Sørenga. Det dreier seg om ti fugler på kort tid, sier direktør i beredskapsetaten, Ann Kristin Brunborg, til VårtOslo.

Tre av de døde fuglene ble, på grunn av forskrifter i forhold til fugleinfluensa, bragt til Veterinærinstituttet for obduksjon. Resultatene derfra viste at dødsårsaken var en «alkoholrus» etter å ha fått i seg gjærdeig.

— Hensynsløst å mate måker

Brunborg forteller at måkefugler ikke tåler rå gjærdeig, og at bymiljøetaten nå vil sette i gang tiltak for å informere beboere på Sørenga om farene ved å mate måkene med slik føde.

— Er det noen som mater måker med rå gjærdeig er dette både hensynsløst og ulovlig, slår hun fast.

Ender og gjess skal ikke ha gjærbakst

Ifølge leder i osloavdelingen av Norsk Ornitologisk Forening, Håkan Billing, bør ikke vannfugler mates med brødmat i det hele tatt.

— Ender og gjess har ikke godt av gjærbakst, og folk bør derfor være forsiktige med å mate dem med brødsmuler, sier han.

ender og gjes mates
Ender og gjes skal ikke mates med gjærbakst men helst med kost de spiser til vanlig. Illustrasjonsfoto: Balsamia

Billing påpeker at ender og gjess bør ha et så naturlig kosthold som mulig, det vil si mat som tilsvarer deres naturlige kosthold.

Kommentarer
Vårt Oslo er gratis, men koster penger å lage.
For å støtte oss følg oss på sosiale medier og gjerne vipps noen kroner til #123676
Tusen takk for bidraget.