Makaveli Lindén ble fotografert av et overvåkingskamera ved Skøyen stasjon da han flyktet ut av Norge etter drapet og ranet på Majorstua. Foto: Politiet

Makaveli Lindén mistenkes for å ha begått drap under flukten fra Norge

Svenske Makaveli Lindén, som er siktet for drap og ran på Majorstua i oktober, mistenkes for ytterligere ett drap. Belgisk politi mener 20-åringen har drept en 58 år gammel kvinne.

Det er VG som tirsdag kveld skriver at 20 år gamle Makaveli Lindén mistenkes for å ha drept en 58 år gammel kvinne i Belgia. Drapet skal ha skjedd da svensken var på rømmen fra norsk politi etter drapet på Heikki Paltto Bjørklund på Majorstua i Oslo.

— Han er en mulig mistenkt som vi ser nærmere på. Vi har ikke pågrepet ham. Han sitter allerede fengslet i Frankrike, sier talsperson Nele Poelsmanns i påtalemyndigheten i Mechelen til VG.

Funnet drept etter pågripelse

Heikki Bjørklund Paltto ble mandag 15. oktober funnet knivdrept hjemme i kollektivet han bodde i på Majorstua. Noen timer tidligere ble en person ranet med kniv i et garasjeanlegg rett ved. Politiet koblet etterhvert ranet og drapet, og gikk få dager senere ut med overvåkingsbilder av Makaveli Lindén fra Skøyen togstasjon.

— Vi har hatt et tett og godt samarbeid med både svensk, belgisk og fransk politi, sa politiadvokat Christian Hatlo da Makaveli Lindén ble pågrepet i den franske byen Dijon. Foto: Arnsten Linstad

20-åringens mobil ble sporet av politiet under flukten ut av Norge. Og det ble tidlig klart at Lindén reiste til Belgia. Og at han oppholdt seg der før han senere ble pågrepet på togstasjonen i den franske byen Dijon.

58 år gamle Johanna Jostameling ble funnet drept i sin egen leilighet i sentrum av den belgiske byen Mechelen 24. oktober i år. En dag etter at Lindén ble pågrepet i Dijon. Men det er trolig selve drapsmetoden som gjør at belgisk politi kobler svenske Lindén til knivdrapet.

– Hun ble drept med flere knivstikk, og vi tror hun hadde ligget død noen dager da hun ble funnet, sier Poelsmanns til VG.

Kan forsinke utlevering til Norge?

24 år gamle Heikki Paltto Bjørklund ble brutalt knivdrept i en leilighet i Arbos gate på Majorstua. Foto: Privat

Makaveli Lindén hadde akkurat sluppet ut fra fengsel i Sverige. Der var han blant annet dømt for å ha ranet folk med kniv inne i ransofrenes boliger. Da norsk politi fikk melding om pågripelsen 23. oktober i år, ble det tidlig klart at et etterforskningsteam ville reise for å avhøre Lindén om drapet.

Spørsmålet er imidlertid om utlevering til Norge nå kan forsinkes av drapet Lindén er mistenkt for å ha begått i Belgia. Da politiet holdt pressekonferanse rett etter at pågripelsen i Frankrike var kjent, ble det understreket at det var ønskelig med en rask utlevering til Norge.

— Norge har en utleveringsavtale med Frankrike, men tidsaspektet er det svært vanskelig å si noe bestemt om nå. Men det viktigste er å få snakket med Lindén. Derfor vil vi raskt til Frankrike for å gjennomføre avhør, sa politiadvokat Christian Hatlo til VårtOslo 23. oktober.

 

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer