Helseetaten i Oslo kommune melder tirsdag om bekreftede tilfeller av m-kopper i Oslo.

Nok et tilfelle av m-kopper bekreftet: – Videre smittesporing vil vise om det er noen sammenheng mellom de to

Minst to personer bosatt i Oslo er smittet, ifølge Helseetaten.

Publisert

Helseetaten i Oslo kommune opplyste tirsdag ettermiddag noe etter klokken 13.30 om at ett tilfelle av m-kopper var bekreftet på en person bosatt i Oslo.

– Vi har i ettermiddag fått bekreftet ett nytt tilfelle i Oslo. Videre smittesporing vil vise om det er noen sammenheng mellom de to tilfellene, het det i en oppdatering fra Helseetaten to timer senere.

– Bekreftete tilfeller er av subtype II, som er samme type som har sirkulert etter et verdensomspennende utbrudd i 2022 og som det har vært over hundre smittetilfeller av i Norge tidligere. Den må ikke forveksles med mpox-virus subtype I, som startet med et utbrudd i Den demokratiske republikken Kongo i 2023, informerer Helseetaten.

– Rutinemessig oppfølging

– Smittetilfellene håndteres rutinemessig av Oslo kommune med oppfølging av de smittede, smittesporing og informasjon til nærkontakter, uttaler smittevernoverlege i Oslo kommune, Fredrik Rønning Iversen.

Kommunen tilbyr vaksine mot m-kopper på Nydalen vaksinesenter til personer i målgruppen, som blant annet er menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte gjennom nye eller flere seksualpartnere samt sexarbeidere, ifølge Helseetaten

Skiftet betegnelse

M-kopper ble tidligere omtalt som apekopper her til lands.

Verdens helseorganisasjon (WHO) bestemte høsten 2022 at betegnelsen monkeypox skulle erstattes av mpox med formål om å fjerne koplingen til aper og på den måten gjøre ordet mindre belastende, hvilket gjorde at Folkehelseinstituttet (FHI) vedtok å skifte ut den norske betegnelsen apekopper. 

Powered by Labrador CMS