Elise Egseth
Elise Egseth fra Nydalens Skiklub ønsker deltagere og publikum velkommen til NM i sprint-orientering 25 og 26 mai.

— Jeg har aldri løpt ned publikum, ler Elise Egseth. Men se opp for o-løpere langs Akerselva under sprint-NM i Nydalen

Norges beste o-løpere bytter ut skog med gater og fortau i Nydalen under helgens sprint-NM. — Jeg har løpt på et veiskilt en gang, men aldri tilskuere, sier løypelegger Elise Egseth fra Nydalens skiklub.

Lørdag og søndag vil Norges beste orienteringsløpere innta byen mellom Nydalsdammen og Ring to. Bjølsen, Sagene, Storo og Sandaker vil være arena for norgesmesterskapet i sprint-orientering.

Ønsker publikum, men vær obs!

Mellom kvalifisering og finaler på lørdag vil løypa være åpen for publikum. Har du lyst kan du teste deg selv eller utfordre venner i mesterskapsløypa.

Sprint-orientering er grenen innen orienteringssporten som flyttes ut av skogen og inn i byen.

— Distansen er kortere, og underlaget raskere her enn i tradisjonell orientering. Selv liker jeg denne konkurranseformen godt, forteller løypelegger Elise Egseth (34) fra Nydalens skiklub.

Lover god underholdning

— Vi ønsker at folk kommer til Nydalen, handler og går på kafé, men de må være oppmerksomme på løperne som kan komme brått på. Publikum vil oppleve fin sport, og gode løpere, sier Egseth.

Orientering er ganske spesielt på den måten at publikum og deltagere befinner seg på samme område. Det har hendt at publikum eller turister har vært med på å avgjøre store titler i sprint-orientering.

Nydalen
Publikum må være oppmerksomme under løpene i helga. NM-løperne har mye større fart en de som vanligvis jogger langs Akerselva. Foto: Anders Høilund

Det vil bli et avsperret område ut fra start og inn mot mål, ellers er området åpent som vanlig. Det er ventet at orienteringsløpere vil sette sitt preg på bydel Sagene langs Akerselva ned til ring 2 denne helga. Nydalens egne løpere får imidlertid ikke være med.

— De bor rundt her, og er alt for godt kjent, sier løypelegger Elise Egseth.

Akkurat hvor start og mål blir, kunne ikke en hemmelighetsfull Egseth si før den offisielle åpningen av mesterskapet på fredag.

Tok VM-sølv i 2015

Elise Egseth er en av Norges gjennom tidene beste sprint-orienterere, med blant annet sølvmedalje i stafett fra VM i 2015 sammen med Anne Margrete Hausken. Beste individuelle plassering ble femte plass i grenen hvor Norge har slitt med å få internasjonale topp-plasseringer.

— Det var sprint jeg likte best som elite-orienterer. Jeg liker godt å løpe på asfalt og hardt underlag, og jeg trives i urbant miljø, forklarer Nydalens løypelegger.

— Selv har jeg aldri kollidert med tilskuere eller publikum, men jeg har løpt på et veiskilt og kollidert med en konkurrent. Orienteringsløpere har rutine med å ikke løpe med nesa ned i kartet når de runder et hjørne, sier Egseth og smiler til spørsmålet om det er vanlig med konfrontasjoner med publikum under løpene.

Svein Rødbergshagen
Det er fint at byen blir brukt. Tommelen opp for arrangementet, og for Nydalen, sier innehaver av sportsfiskeforretningen Angler som kan bli liggende midt i løypa lørdag. Foto: Anders Høilund

— Fint at byen blir tatt i bruk

Sportsfiskeforretningen Angler risikerer å ligge midt i det beste veivalget for løperne.

— En lørdag i slutten av mai er en veldig viktig salgsdag for oss. Kundene våre må kunne komme til butikken. Jeg mener ellers at vi må gi og ta litt alle sammen. Om vi selger litt mindre, vil kanskje softis-selgeren over gata selge mye, sier Svein Rødbergshagen, innehaver av Angler.

— Det er fint at byen blir tatt i bruk på nye måter. Sport, som orientering og sportsfiske, handler om lidenskap. Nydalens Skiklub er en stor og velrenommert forening, som har hatt, og som har stor betydning for strøket her. Jeg gir tommelen opp for arrangementet, sier Svein Rødbergshagen.

Om Rødbergshagens butikk Angler blir liggende nær en av løypas poster får vi ikke vite før på lørdag.

Elise Egseth
Løypelegger Elise Egseth kan love deltagerne en løype med mange detaljer for å kåre norgesmesterne. Foto: Anders Høilund

Har ikke laget noen koseløype

Løypelegger Egseth har klekket ut en så vrien løype som mulig, får VårtOslo vite.

— Det må være en utfordrende løype, det er jo NM. En bom på 15 sekunder er mye i sprint-orientering. Det er mye å være oppmerksom på. Gjerder, trapper og Akerselva som bare kan krysses ved bruene, sier hun.

— Kartene vi bruker er veldig detaljerte. Vi har hele tiden måtte følge med på om det er noen nye byggeprosjekter for å holde kartene oppdaterte. Det siste vi oppdaget var en container som var flyttet. Da måtte vi inn i siste liten å rette på kartet, forteller Elise Egseth.

— En veldig god terrengløper vil ikke kunne vinne her. Vinneren her må også kunne orientere, avslutter løypelegger Elise Egseth.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer