– Den beste måten å redusere avstand er ved å snakke om den og gi ungdommene sjansen til å fortelle om seg selv, mener Sindre Leganger. Foto: Amalie Bjerkem

Livet til unge narkotikaselgere blir tema for ny podcast

Vaterland beskrives som et lukket selgermiljø. Snart kan folk få innsyn i narko-dealernes liv gjennom en ny podcast.

Kanskje har du hørt han i krimpodder som «Uløst» og «Skuddet på Toftøy». Nå er Sindre Leganger i gang med ny podcast-serie og denne gangen ønsker han å sette fokus på en kriminalvirksomhet som foregår tett på vår egen hverdag. I den planlagte podcast-serien «Vaterland» vil lytterne bli presentert for tilværelsen til unge norske dealere i et av byens røffere rusmiljø.

Prosjektet er støttet med 120 000 kroner fra Fritt Ords, og Leganger håper podcasten kan bidra med å skape forståelse for miljøet.

Hvordan har dealerne det

Selv bor Leganger på Tøyen, og han ferdes ofte i Vaterlands-området. Journalisten forteller at narkotikaomsetning har blitt en del av bybildet, likevel ligger det en avstand mellom dem og omgivelsene. Det kan være fort gjort å skyve bort tankene på hvem disse menneskene er og hvordan de har det, og derfor ønsker han nå å se tilværelsen gjennom deres øyne.

– Målet for prosjektet er at folk som meg, som på forhånd kan lite om dette, skal få et innsyn i hvordan disse menneskene har det, hva de sliter med, hva de syns er fint – rett og slett hvordan livet arter seg.

Dopselgermiljøet på Vaterland beskrives som lukket. Foto: Amalie Bjerkem

Føler seg satt utenfor samfunnet

Han forteller om flere årsaker til at han valgte å legge fokuset på Vaterland, som han skildrer som et svært lukket selgermiljø.

– Noe av det som er interessant med strøket er at de som står der og selger har mange problemstillinger til felles. De fleste er unge norske statsborgere, men barn av innvandrerforeldre. Mange har kanskje også vokst opp trangt og hatt dårlig råd, forteller Leganger. Han mener også at flere trekkes inn i miljøet som et resultat av et dyptliggende utenforskap som ofte har startet med at ungdommene har falt utenfor skole og fritidsaktiviteter. En stor del av informasjonen har han hentet fra velferdsetatens rapport «Under brua - en kartlegging av unge menn som selger rusmidler på Vaterland».

Hverdagen til ungdommene vises

Sindre Leganger tror ikke podcasten vil peke ut ungdommene som tapere, men er tvert om opptatt av at den kan bidra til å skape forståelse.

– Den beste måten å redusere avstand er ved å snakke om den og gi ungdommene sjansen til å fortelle om seg selv. Jeg tror at det for mange kan være vanskelig å forstå hvorfor noen fortsetter å selge narkotika, selv etter at det har satt dem i vansker, sier Leganger som ønsker å få frem at virkeligheten ofte er kompleks.

Podcasten har en planlagt lengde på fem-seks episoder, som hver vil ta for seg hverdagen til en av ungdommene.

Ønsker økt forståelse

Leganger forteller at aldersspennet på selgerne gjerne befinner seg et sted mellom 16 og 25 år og håper han får muligheten til å få fram forskjellige stadier av selgerkarrieren.

– Det er tydelig at det skjer noe på veien, det er bare en begrenset periode man er en del av miljøet, og jeg vil finne ut hva som skjer når man blir eldre, forteller Leganger.

For å komme i kontakt med miljøet har Leganger deltatt på uteseksjonens feltrunder. Her har han blitt introdusert for selgerne og fått muligheten til å informere om prosjektet. Han understreker at han er opptatt av å ivareta sikkerheten til de som deltar, som alle kommer til å være anonyme.

– Avtalen er at de selv skal få høre gjennom alt før det sendes. Det er veldig vanskelig for meg å vite hva som er sensitivt, det kan være snakk om en liten detalj jeg ikke tenker over, men som er big deal for dem. Men jeg tenker de også har mye å vinne gjennom kanskje å få en sjanse til å oppnå en viss forståelse fra samfunnet og de rundt.

Powered by Labrador CMS