Lise Klaveness får æren av å bære årets Oslo-turban. Den ble knyttet rundt hodet av Malkiat "Onkel" Singh.

Krones med Oslo-turbanen. –Fotballpresident Lise Klaveness bidrar til at flere tør være seg selv

– Klaveness er uredd og modig. Hun utfordrer det etablerte og kjemper utrettelig for likestilling. Vi mener Klaveness bidrar til at flere tør å være seg selv og ønsker å hedre innsatsen hennes, sier Sumeet Singh, initiativtaker bak Turbandagen.

Publisert

Den Norske Turbandagen kroner hvert år en person med Oslo-turbanen. Den tildeles en person som folket mener har bidratt til samfunnet gjennom ekstraordinær innsats. En person som har gitt utover det som forventes og som gjør Norge til et bedre sted å være annerledes.

Etter å ha mottatt mange gode innspill, har Turbantinget landet på at fotballpresident og tidligere toppfotballspiller Lise Klaveness skal krones med Oslo-turbanen torsdag.

– Lise Klaveness er uredd og modig. Hun utfordrer det etablerte og kjemper utrettelig for likestilling. Vi mener Klaveness bidrar til at flere tør å være seg selv. Vi inspireres av hennes mot, og ønsker derfor å hedre innsatsen hennes, sier Sumeet Singh, initiativtaker bak Turbandagen.

Hva er en turban?

Turbanen er en slags krone, som kongene brukte i gamle India. Kastesystemet sto sterkt i India, og dermed var den kun avholdt konger og adelige.

For 500 år siden reiste sikhene seg opp mot dette klasseskillet og kjempet for likebehandling. Dermed tok man også turbanen til folket. Man sa at de ekte kongene var de som hadde kongelige verdier, som solidaritet, demokrati og kjærlighet for alle. Dermed begynte sikhene å bære turbanen, både kvinner og menn.

Rikere med annerledeshet

Norske sikher vil overrekke et diplom og Oslo-turbanen, som bindes på hodet hennes.

Tidligere har Mette Nygård, Bent Høie, Solveig Kloppen, Ramona Kåss Furuseth, Aiman Shaqura og Tangerudbakken blitt kronet med Oslo-turbanen.

Stine Beate Olsen (t.v.) og Tina Johanne Weyer portrettert på den norske turbandagen på Rådhusplassen.

Oslo trengte et symbol på likhet, toleranse og annerledeshet, fordi Norge blir rikere av at annerledesheten får blomstre.

Det er klesmerket Holzweiler som har designet turbanen. Den skal vise verden at det er typisk norsk å være raus og inkluderende.

Hva er Turbandagen

Turbandagen er et 100 prosent frivillig arrangement, hvor man inviterer hele Norge til å prøve en turban – som man får til odel og eie. Lørdag 23. april arrangeres dagen for 13. gang i Spikersuppa.

Mange oslofolk valgte å få sin egen turban på den store turbandagen.

Målet med dagen er å bryte ned fordommer, gjøre Norge bedre kjent med turbanen og viktigst av alt: bidra til at Norge skal bli verdens beste land å være annerledes i.

Initiativet har vunnet priser og blir i dag betraktet som en av verdens mest innflytelsesrike holdningskampanjer. Turbandagen er en av de største folkefestene i Oslo. Før pandemien var det over 20.000 besøkende i Spikersuppa, og 400 frivillige som sørget for at eimen av India lå tykt over hovedstaden hele dagen.

Powered by Labrador CMS