Korankonsert i Grønland kirke - hoved
Hele kirkeromet ble tatt i bruk av sangerne under Koran-sangen i Grønland kirke. Foto: Christian Boger

Kunstprosjekt forvandlet Grønland kirke til muslimsk bønnerom

Grønland kirke ble forvandlet fra kirkerom til muslimsk bønnerom da Oslo domkor sang Koran-vers under kunstprosjektet Winter Choir.

Det summer av muslimsk koranresitasjon i de ærverdige lokalene til Grønland kirke. Strategisk plassert rundt om i kirkerommet står sangere fra Kvindelige Studenters Sangforening med høretelefoner og lytter til muslimsk bønn.

Resultatet av det de mener å høre formidler de videre til publikum gjennom en times sammenhengende musikalsk bønn. Det er nesten som om man setter sin fot i en moské og ikke i en protestantisk kirke denne kvelden.

Tre forestillinger i hovedstaden

Bak lørdagens prosjekt står kunstneren Johanne Laache. Etter å ha sluttført en bachelor i billedkunst ved School of the Art Institute of Chicago, kom hun tilbake til Norge for to år siden. Siden den gang har hun jobbet med prosjektet, som har fått navnet Winter Choir.

Lørdagens forestilling var den andre i rekken av tre for verket i Oslo denne høsten. Den første gikk av stabelen med Oslo Domkor i Ekebergparken og siste oppsetning er 21. oktober, i Kulturkirken Jacob med Ensemble 96.

— Hvert kor kan bare være med på én oppsetning. Det er det som gjør dette veldig spesielt. Stoffet skal være helt nytt for koret hver gang vi gjør denne konserten, forteller Laache til VårtOslo.

Korankonsert Grønland kirke - fill
Sterk konsentrasjon og innlevelse fra kormedlemmene under lørdagens framførelse av Winter Choir i Grønland kirke. Foto: Christian Boger

Vil undersøke myter om islam

Winter Choir er et prosjekt hvor ulike kor tolker koranresitasjoner som bare de kan høre. Alle sangerne lytter til de samme versene fra Koranen via hodetelefoner, som de så umiddelbart må videreformidle til publikum.

Gjennom prosjektet håper kunstneren å sette fokus på hva det egentlig er som danner hver enkelts bilde av islam, og hvordan vi velger hvilken informasjon vi tar til oss om religionen.

— Islam er uten tvil den mest omstridte religionen i dag. De aller fleste ikke-muslimer har en klar og tydelig idé om hva islam er. Jeg ønsker å utforske hvor disse idéene kommer fra. Kommer de fra aktiv refleksjon eller fra ubevisst påvirkning og sortering av informasjon fra medier og presse, skremselspropaganda eller hatretorikk.

Johanne Laache
Johanne Laache er kunstneren bak Winter Choir. Foto: Privat

— Det ubevisste verdivalget folk tar, er det samme som kormedlemmene går gjennom når de i én hel time lytter til og videreformidler resitasjoner fra Koranen, som de ikke er kjent med, ikke forstår og heller ikke har øvd på, sier Laache.

Forsøkte med norske barnesanger i USA

Winter Choir er ikke det første prosjektet Laache har gjort med kor og musikk. Under studietiden i USA gjorde hun et lignende prosjekt. Da fikk hun amerikanere, uten kjennskap til språk eller tradisjoner, til å tolke norske barnesanger.

— Du kan godt si at prosjektet i USA var det som gjorde at jeg fikk lyst til å gjøre noe lignende da jeg kom tilbake til Norge. Dette er prosjekttyper det er veldig spennende og morsomt å jobbe med, sier hun.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer