Thee Yezen Al-Obaide får i kveld Zola-prisen for sin kamp for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner med muslimsk bakgrunn. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Zola-prisen til den muslimske homoaktivisten Thee Yezen Al-Obaide

Thee Yezen Al-Obaide tildeles Zola-prisen for 2020. Al-Obaide har selv stått fram som homofil muslim og mottatt drapstrusler.

Publisert

– Han tildeles prisen for sin modige kamp og sitt langsiktige arbeid for å fremme et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre ikke kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge, heter det i begrunnelsen.

Al-Obaide er grunnlegger og assisterende generalsekretær av Salam, som er den første organisasjonen i Norden for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner med muslimsk bakgrunn.

Fikk kronprins-besøk

Salam ble stiftet i 2017 under mottoet «Ingen er født haram».

Organisasjonen fikk besøk av kronprins Haakon i august i fjor.

– Nå som kronprinsen har anerkjent oss, håper vi at ringvirkningene vil spre seg til andre deler av samfunnet – til politikere, til våre egne og til moskeene, sa Al-Obaide til NTB etter besøket.

Thee Yezen Al-Obaide har selv stått fram som homofil muslim og har mottatt drapstrusler etter å ha gått i Pride-paraden i Oslo.

Grunnleggerne av Salam, fra venstre Begard Reza, Hasti Hamidi og Thee Yezen Al-Obaide. Med ryggen til sitter kronprins Haakon. Foto: Olav Helland

Demokrati-pris

Zola-prisen ble stiftet i 1998. Tidligere vinnere er blant andre menneskerettighetsforkjemper Arne Viste og den somaliske debattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali.

Prisen tildeles personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.

Prisen deles ut mandag kveld klokka 18 i Nobelinstituttets lokaler.

Powered by Labrador CMS