Grünerhaven kan bli tvunget til å stenge fordi det rødgrønne byrådets forslag til nye skjenkeregler vil innskrenke alkoholserveringen med en time. Foto: Flickr
Kroken på døra for Grünerhaven hvis byrådets skjenkeregler vedtas
� Jeg blir tvunget til å stenge Grünerhaven hvis det rødgrønne byrådets nye skjenkeregler vedtas, sier innehaver Silvia Fartum. Også nabostedet Bar Fontes frykter nedleggelse og at de store kjedene overtar.
En solfylt vår- eller sommerkveld samles et par tusen mennesker ved de mange restaurantene på Grünerløkkas "solside" ved Olaf Ryes plass. Men med Ap/SV/MDG-byrådets forslag til nye skjenkeregler, kan det være over og ut for uteserveringen ved små steder som Bar Fontes og Grünerhaven. De nye reglene innebærer nemlig skjenkestopp tidligere på kvelden enn i dag.
De to utestedene ved Olaf Ryes plass får støtte fra lokalpolitiker Per Østvold (SV) på Grünerløkka. Han mener forslaget fra partifellene i Ap/SV-MDG-byrådet er både firkantet og stivbeint.
Trodde det var en dårlig aprilspøk
— Det rødgrønne byrådet åpner for at bare de store kjedene skal kunne drive her. De nye skjenkereglene tvinger meg, som en liten aktør, til å stenge uteserveringen. De nye reglene innebærer nemlig at jeg må avslutte uteservering klokka 22. Da mister jeg den viktigste omsetningen, sier innehaver Nadeem Asghar ved Bar Fontes.
— Jeg trodde det var en dårlig aprilspøk fra byrådet da VårtOslo ringte og fortalte om konsekvensene av de nye skjenkereglene. Dersom bystyreflertallet vedtar dette, er det kroken på døra etter 40 års drift av Grünerhaven. Jeg har ikke råd til å drive videre hvis vi tvinges til å stenge tidligere enn dagens tidspunkt, klokka 23, sier Silvia Fartum til VårtOslo.
Annonse
— Byrådet trer tvangstrøye over lokalpolitikere
Forslaget til nye skjenkeregler setter lokalpolitikerne i Oslos bydeler i en tvangssituasjon. Til nå har lokalpolitikerne kunnet bestemme at uteservering kan foregå til for eksempel klokka 23 i bydelen. Samtidig har bydelsutvalget kunnet bestemme at skjenking innendørs kunne holde på til klokka 03 i enkelte områder, mens andre steder har måttet stenge klokka 01 av hensyn til folks nattesøvn. Den lokale handlefriheten har vært stor.
— Nå får vi trædd en tvangstrøye over hodet. Vi må enten velge om uteservering skal stenge klokka 22 eller ved midnatt. Byrådet fratar oss lokalpolitikere, som kjenner vår egen bydel, muligheten til å bestemme at stedene ved for eksempel Olaf Ryes plass kan servere utendørs til klokka 23. Samtidig har vi kunnet utvide skjenketid innendørs i helgene, sier lokalpolitiker Per Østvold (SV) i bydel Grünerløkka.
— Byrådets forslag oser av mistillit til bydelsutvalgene
Per Østvold er ingen hvem som helst i norsk politikk. SV-politikeren satt i toppledelsen av Norsk Transportarbeiderforbund i nær 20 år. Før det var han aktiv i Oslos fagbevegelse nesten like lenge. Han har også vært leder av Oslo SV. Nå er Østvold medlem av bydelsutvalget på Grünerløkka.
— Av hensyn til naboene, er det uaktuelt å gå inn for uteservering til midnatt ved Olaf Ryes plass. Det betyr at vi lokalpolitikere tvinges til å sette serveringsstopp klokka 22. Det vil igjen bety at mange steder taper så mye penger at jeg frykter de legger ned driften her på Grünerløkka, forklarer Østvold.
— Byrådets forslag oser av mistillit til oss lokalpolitikere. Det virker som om dette er diktert av næringsetaten i kommunen. Og næringsetaten har lenge mislikt hvordan vi tverrpolitisk i bydelsutvalget har sjonglert med skjenkereglene, slik at disse er best tilpasset både Grünerløkkas befolkning og ikke minst de næringsdrivende. Husk at dette også handler om mange arbeidsplasser lokalt, sier den mangeårige SV-politikeren.
— Vi er hagen til folk på Løkka
Sylvia Fartum er andre generasjon som driver Grünerhaven ved Olaf Ryes plass. Da hennes foreldre drev stedet, ble det investert åtte millioner kroner for at den tradisjonsrike uteserveringen skulle oppfylle alle lover og regler for toaletter, skikkelig kjøkken, inngjerding, belysning og ikke minst en lekeplass for barn.
— Vi er hagen til folk på Løkka. Når vi åpner om våren så kommer familier hit for å spise. Ungene kan leke og tegne. Vi har unge mødre i barselgrupper som møtes her på våren og sommeren. Men jeg er helt avhengig av omsetningen på kvelden frem til klokka 23 for å ha råd til å drive et så bredt tilbud, forteller Fartum.
Risikofylt å drive uteservering
Hun har lang fartstid som hotelldirektør i en større kjede før hun overtok driften av Grünerhaven etter sine foreldre. Dersom Ap/SV/MDG-byrådets nye skjenkeregler vedtas, mener hun at 40 års drift er en saga blott.
— På grunn av den sene våren i Oslo har jeg 500.000 kroner lavere omsetning hittil i år sammenlignet med 2017. Dersom uteserveringen stenges en time tidligere, må jeg lukke stedet for godt. Og da er det bare store kjeder som har råd til å drive noe så risikofylt som sesongbasert servering. Er det slik det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet vil ha det? spør Fartum.
— Nå må bystyret oppdra det rødgrønne byrådet
Den politiske behandlingen av Ap/SV/MDG-byrådets forslag til nye skjenkeregler starter i bystyrets finanskomite tirsdag 3. april. Da møter aktører i bransjen komiteens medlemmer for å forklare sin situasjon. Den videre behandlingen i komiteen vil gi et godt bilde på hvordan bystyrets flertall til slutt stiller seg til de nye skjenkereglene. Og om byens fremste politikere støtter opp om de frittstående, mindre utelivs-aktørene i Oslo.
— Nå må bystyret rett og slett oppdra næringsetaten og korrigere byrådets forslag. Bystyreflertallet må sørge for at vi bydelspolitikere selv kan bestemme hva som er best egnet i vårt nærområde. Det er tross alt vi som kjenner både lokalbefolkningen og, ikke minst, de næringsdrivende i bydelen vår, sier Per Østvold.