Kringkastingsorkestret med Petr Popelka utenfor Store studio. Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK
Kringkastingsorkestret med Petr Popelka utenfor Store studio. Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Ny sjefdirigent til Kringkastingsorkestret

– Petr Popelka er en stigende dirigentstjerne, og på veien opp har han valgt å skape musikalsk magi med Kringkastingsorkestret.

Publisert

Tsjekkiske Petr Popelka overtar etter Miguel Harth-Bedoya, som har vært NRK Kringkastingsorkesterets sjefdirigent siden 2013.

KORKs første møte med Petr Popelka var på turné til Nord-Norge tidligere i høst. Et magisk, musikalsk møte som gjorde sterkt inntrykk på både orkester og dirigent.

– Forslaget om Popelka som en mulig sjefdirigent kom opp kort tid etter turneen, et forslag som ble møtt med begeistring fra KORK-musikerne. En begeistring som synes å følge Popelka uansett hvilket orkester han besøker, sier NRK Kringkastingsorkesteret i en pressemelding.

Fra neste høst blir Petr Popelka sjefsdirigent i Kringkastingsorkestret. Foto: NRK Kringkastingsorkesteret
Fra neste høst blir Petr Popelka sjefsdirigent i Kringkastingsorkestret. Foto: NRK Kringkastingsorkesteret

Musikalsk magi

Popelka er en stigende dirigentstjerne, og på veien opp har han valgt å skape musikalsk magi med Kringkastingsorkestret.

Popelka er født i 1986, og har en allsidig bakgrunn. Han startet med pianoundervisning men endte opp med kontrabass-studier i Praha og Freiburg. I dag spiller han fortsatt piano på profesjonelt nivå, parallelt med den «egentlige» jobben som alternerende solobassist i det prestisjetunge Staatskapelle Dresden.

Han har studert direksjon med mange av de store dirigentene og på flere mesterklasser. Han mottok Neme Järvi-prisen for beste unge dirigent i 2017 og er i denne sesongen «Conductor Fellow» i NDR Elphilharmonie Orchester i Hamburg. I tillegg er han stadig mer etterspurt som dirigent i hele Europa.

Sjelden dirigent

Popelka er spesielt ønsket som operadirigent, og han hadde sin Norges-debut i Den Norske Opera & Ballett. Han skal også dirigere Arktisk Filharmoni i tillegg til KORK denne høsten.

Den nye sjefsdirigenten er også komponist, og har med det et hjerte for den helt nye musikken.

– Det er sjeldent med en dirigent med så mange musikalske bein å stå på: bassist, pianist, komponist og dirigent. Vi har å gjøre med en ekte musikerpersonlighet, mener orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

Fikk god kontakt

– Mitt inntrykk er at Petr har en helt særegen forståelse av hvordan orkesteret med sine enkeltmusikere fungerer.

Petr Popelka er svært glad for sjefdirigentjobben og sier at han kjente kontakten med musikerne fra første stund.

– Vi nærmet oss musikken på samme naturlige måte. Vi delte følelsene for musikken.

Powered by Labrador CMS