Senest onsdag ettermiddag ble unge utsatt for ran av andre mindreårige på Storo.

24 ofre for barneran: 13-åring siktet for flere tilfeller – Oslo-politiet ber om økt bruk av lukkede institusjoner

Oslo-politiet frykter for unges trygghetsfølelse i Oslo og peker på spesifikke grep etter ransbølgen mot mindreårige.

Publisert

– Politiet ser med stort alvor på alle de som blir utsatt for denne alvorlige kriminaliteten, og vår erfaring er at slike opplevelser kan innskrenke barn og unges grunnleggende rett til å føle seg trygge i det offentlige rom, sier leder for felles enhet for forebygging, Jane Bechmann Dahl, i Oslo politidistrikt i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av flere tilfeller av ran mot mindreårige gjennomført av andre barn og unge i Oslo den siste tiden.

13-åring involvert i flere

Bare sist lørdag ble det registrert fem slike ran på Grünerløkka, Grønland, Majorstuen og Helsfyr. 

En 16-åring er varetektsfengslet for 12 ran på ulike steder i Oslo. To mindreårige ble også siktet i denne sammenheng.

Politiet opplyser torsdag for øvrig at 13-åringen de tok kontroll på sammen med en 12-åring etter at tre unge gutter ble tvunget til å ta ut penger i flere butikker på Storo etter trusler om bruk av kniv onsdag ettermiddag, er den samme gjerningspersonen som er siktet for flere ran i det siste.

Utelukker ikke at tallet vil stige

Totalt er det fra og med den 21. mai registrert 12 ranssaker med totalt 24 fornærmede, ifølge politiet, som ikke utelukker at antallet kan stige.

Det understrekes at sakene etterforskes for fullt ut til tross for gjerningspersonenes unge alder. 

Flere tilrettelagte avhør er blitt gjennomført, men det gjenstår fortsatt avhør av siktede/mistenkte, fornærmede og vitner.

– Oslo politidistrikt er bekymret for kapasiteten for antall fengselsplasser for mindreårige. Vårt inntrykk er at plassene raskt fylles opp av personer som skal inn for å sone. Det er også problematisk at det ikke finnes nok varetektsplasser, sett økningen i ungdomskriminaliteten i Oslo, fortsetter Bechmann Dahl.

Politiet bekymret 

Politiet bekymrer seg stort for økningen i antall voldshendelser og trusler og at mange unge under 15 år begår kriminalitet, også til dels alvorlig kriminalitet.

Særlig urolige er politiet for barn og unge som er i risikosonen for å bli rekruttert til kriminelle ungdomsmiljøer og nettverk.

«Vår erfaring er at mange av disse barna har kommet inn i en rolle som er vanskelig å komme ut av. Den bakenforliggende historien er sammensatt, og vi ser at gjerningspersonene ofte selv har vært utsatt for vold, enten i det offentlig rom eller hjemme», heter det fra Oslo-politiet, som fortsetter på følgende vis:

«Spørsmålet rundt behovet for ytterligere bruk av lukkede institusjoner i barnevernet er høyst reell for et fåtall av de barna som samfunnet ellers ikke klarer å følge opp. Det vil gi hjelpeapparatet rom til å komme i en bedre posisjon for å gi disse unge hjelp, omsorg og beskyttelse».

Gjelder alle tre kommuner

Oslo-politiet understreker at den store økningen i registrert kriminalitet blant de yngste under 15 år gjelder hele dekningsområdet for politidistriktet, både Oslo kommune, Bærum kommune og Asker kommune.

«For den yngste aldersgruppen (10–14 år) økte antall anmeldelser også sammenliknet med 2019. Den registrerte kriminaliteten har så langt i 2024 stabilisert seg på et høyt nivå. Politiet prioriterer slike alvorlige saker høyt i etterforskningssporet», heter det fra politiet som videre påpeker at de har svært få virkemidler å ta i bruk overfor de som er under strafferettslig lavalder.

Oslo-politiet trekker på sin side frem at de har god dialog og tett samarbeid med barnevern og relevante bydeler. De løfter blant annet frem viktigheten av at politiet deler all informasjon med sine samarbeidende aktører slik at de kan følge opp de unge og sette inn tiltak. 

Både bydel, skole og politi er aktivt med i samarbeidet rundt de involverte barna og oppvekstmiljøet gjennom SaLTo-samarbeidet.

Noen av tiltakene som gjøres gjennom SaLTo:

  • Trygghetsprogrammet er et frivillig tilbud til alle under 18 år som har vært utsatt for vold, ran, trusler eller seksuelle overgrep
  • Økt fokus og tilstedeværelse av utekontakter i området
  • Foreldresamarbeid
  • Politiet har økt fysisk tilstedeværelse og har tettere samarbeid med skolene
  • Oppholdsforbud/kontaktforbud overfor utvalgte personer eller områder
  • Individuelle tiltak med tett oppfølging av de involverte fra flere tjenester

Kilde: Oslo politidistrikt

Oppfordring til foresatte

Oslo-politiet peker videre på at samarbeid med foresatte og de unge selv i fortsettelsen er avgjørende for både dem, skolene og bydelene for å forebygge at slik hendelser skjer.

«Vi vet at det har vært flere situasjoner enn det som har blitt anmeldt. Snakk med barnet ditt, vær tett på. Ha oversikt over vennenettverk, kontoer og det digitale livet. Dersom du hører om unge som har valgt å fortelle om negative hendelser, oppfordre barnet ditt til å støtte ham/henne. Når man gjør fellesskapet en tjeneste ved å melde fra, skal man ikke holdes utenfor!», er politiets oppfordring.

Powered by Labrador CMS