Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap Geir Lippestad er svært fornøyde med at oppkjøpsavtalen med Hafslund ble godkjent av bystyret onsdag kveld. Foto: Arnsten Linstad

Kraftproduksjonen tilbake på fellesskapets hender etter bystyrets ja til Hafslund-kjøpet

Hovedstadens kraftressurser er tilbake igjen på fellesskapets hender. Et enstemmig bystyre sa i går ja til byrådets oppkjøp av Hafslund.

I 2004 greide venstresiden i bystyret, med minst mulig margin, å opprette Oslo Energi. Slik sikret de at kraftressursene hovedstaden sitter på gjennom Hafslund ikke ble solgt ut til private aktører.

13 år senere godkjente et samlet bystyre byrådets avtale om oppkjøp av Hafslund og via dette en delvis rekommunalisering av kraftsektoren i hovedstaden.

Stor dag for byrådslederen

En fornøyd og lettere rørt byrådsleder Raymond Johansen var svært glad for bystyrets vedtak onsdag kveld.

— Det er veldig gledelig at et samlet bystyre nå går inn for at vi igjen skal ha full kontroll over kraftproduksjonen og kraftnettet. Dette vil bety stabile inntekter for byen i lang tid framover og gi oss en forutsigbarhet til å kunne planlegge framtidige investeringer. I tillegg sikrer vi fellesskapets eierskap til strømproduksjonen, sier Johansen.

Sjelden ros fra Frp

Selv Fremskrittspartiet mente byrådet hadde fattet en klok beslutning.

— Oslo kommune har i alt for mange år slitt med å finne en god løsning på eierskapsproblematikken i energisektoren. Derfor er det svært hyggelig at byrådet nå har fått til den avtalen man har gjort med Hafslund og Fortum. Dette sikrer at vi for framtiden vil ha et godt og riktig eierskap, sa Frps Petter N. Myhre.

Også fra de andre opposisjonspartiene var det raust med ros.

— Dette er en svært klok avgjørelse, som for framtiden vil sikre kommunen kontroll over produksjonen og distribusjonen av strømmen. Dette er hva kommunen bør ha eierskap til. Så får andre, private, aktører ta seg av det å selge strømmen ut til kundene, mente Venstres Odd Einar Dørum.

 Ønsker framtidig nedsalg i nettdelen

Til tross for at de støttet oppkjøpet, hadde Høyre i bystyret flere kritiske bemerkninger til avtalen. Først og fremst er partiet lunkne til at man gjennom oppkjøpsavtalen blir stående ansvarlig for strømnettet i en rekke av Oslos nabokommuner.

Høyres Morten Steenstrup ønsker at Oslo i framtiden selger seg ned eller ut av nettdelen i Hafslund. Foto: Wikipedia

— Det er morsomt at vi alle, for en gangs skyld, står samlet i en så viktig sak. Å eie strømnettet i en rekke nabokommuner er vel strengt talt ikke en oppgave det er naturlig at kommunen skal forvalte. Derfor ønsker vi at vi i framtiden selger oss ned eller ut av disse forpliktelsene, sa Høyres Morten Steenstrup.

Verken byråd for næring, eierskap og integrering, Geir Lippestad, eller byrådsleder Johansen ville onsdag kategorisk avvise at et slikt salg kan bli en eventualitet en gang i fremtiden.

Powered by Labrador CMS