Bilen med de første koronavaksinene, 9.750 doser av vaksinen, utviklet av Pfizer og Biontech kom til Norge lørdag morgen.

Koronavaksinen har ankommet Ullevål: - Begynnelsen på slutten, sier Camilla Stoltenberg

De første koronavaksinene kom til Ullevål sykehus i morges. — Det betyr at vi vet at dette er begynnelsen på veien ut, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Publisert

Det er 9.750 doser av vaksinen, utviklet av Pfizer og Biontech, som ankom 2. juledag.

Den neste leveransen til Norge kommer 28. desember. Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det bli en ukentlige leveranser på cirka 40.000 doser.

Bilen med vaksinen reiste fra Pfizers fabrikk i Belgia julaften og krysset grensen til Norge tidligere lørdag morgen.

95 prosent sier ja til vaksinering

Sykehjemsetaten starter covid-19 vaksineringen mandag 28. desember. De første sykehjemmene til å få vaksinen er Cathinka Guldberg-senteret, Ellingsrudhjemmet, Lillohjemmet, Vinderen bo- og servicesenter og Økernhjemmet.

— Vi er klare til å starte vaksineringen. På de fem første sykehjemmene i Oslo blir 429 beboere vaksinert i løpet av romjulen. Kartleggingen for alle sykehjem viser at en svært høy andel ønsker å bli vaksinert. Til nå har vi fått inn 2.049 svar og 95 prosent av beboerne ønsker vaksinen, sier etatsdirektør Helge Jagmann i sykehjemsetaten.

Totalt er det rundt 3.600 beboere på sykehjem i Oslo. De 33 andre sykehjemmene kommer i to puljer med oppstart 4. og 11. januar.

— En stor dag

Alle som får covid-19 vaksinen skal revaksineres etter tre uker. Deretter går det en uke til før vaksinen har effekt. Sykehjemsbeboere er den gruppen med høyest risiko for alvorlig forløp og død grunnet covid-19 sykdom. Ved å beskytte flest mulig med vaksiner, reduseres risikoen for smitte på sykehjemmene og dermed også redusere belastningen på medarbeidere.

Camilla Stoltenberg kunne stolt se koronavaksinen ankomme Ullevål sykehus i Oslo lørdag. FHI-direktøren sier at dette er begynnelsen på veien ut av pandemien.

— Det er en stor dag vi har ventet spent på helt siden dette begynte for ett år siden, sa Stoltenberg til NTB.

Lastebilen som inneholdt 9.750 doser av vaksinen til Pfizer og Biontech, kjørte inn på Ullevål sykehus like etter klokka 9 lørdag morgen.

— Det betyr at vi vet at dette er begynnelsen på veien ut, men det betyr også at det er en enormt stor arbeidsøkt vi har foran oss sammen med alt helsepersonell i hele landet, alle som skal motta vaksinen og alle på sykehus, fremhevet FHI-direktøren.

Fakta om koronavaksinen

  • Vaksinen, som heter BNT162b2, tas i to doser med tre ukers mellomrom. Gir full effekt én uke etter andre dose er tatt.
  • EU betaler 15,50 euro (omtrent 163 kroner) per dose, ifølge et lekket dokument.
  • Er en såkalt mRNA-vaksine.
  • Må lagres ved minus 70 grader. Er kun holdbar i fem døgn i kjøleskap.
  • Ble først testet på 43.000 personer i en såkalt fase 3-studie.
  • Ingen alvorlige bivirkninger er foreløpig registrert. Det er imidlertid meldt om noen få allergiske reaksjoner i USA, men det er ikke uvanlig at vaksiner gir visse bivirkninger.
  • Godkjent og tatt i bruk i USA, Canada og Storbritannia, hvor hundretusenvis allerede har fått vaksinen.
  • Pfizer-vaksinen fikk grønt lys fra EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember.
  • Norge er sikret tilgang gjennom det europeiske samarbeidet. Lørdag ankom den første leveransen.

(Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP, AP, Reuters)

Powered by Labrador CMS