— Vi følger situasjonen nøye og vil innføre ytterligere tiltak dersom det er forholdsmessig gitt situasjonen vi er i, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Nesten 6.000 koronasmittet i Oslo forrige uke: - Vi er i møter med helsemyndighetene utover kvelden

— Vi sitter i møter med helsemyndighetene utover kvelden, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om smittesituasjonen. Nye tall viser at nær 6.000 personer ble registrert med koronasmitte i Oslo forrige uke.

Publisert

— Det er det høyeste antallet smittede på en uke siden pandemien startet, og en økning på 50 prosent, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Mandag ettermiddag informerte han bystyrets forretningsutvalg om den alvorlige smittesituasjonen i Oslo. Sist uke ble det registrert nesten 6.000 nysmittede i hovedstaden.

— Må bremse omikron for å få kunnskap

Samtidig tyder mye på at virusvarianten omikron sprer seg hurtigere og er mer smittsomt enn deltavarianten. Utover kvelden vil Johansen og Oslo kommune ha flre møter med helsemyndighetene for å vurdere situasjonen.

Foreløpig er det smitteverntiltakene i Oslo og omegn innført av regjeringen sist torsdag som gjelder.

— Formålet er tydelig - å bremse spredningen av omikron for å få mer kunnskap, sier Raymond Johansen.

— Som dere vet har vi plikt til å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde minst en meter avstand i butikker, kjøpesentre, kollektivtransporten, innendørs på stasjonsområder og i taxi, sier byrådslederen.

Han er skeptisk til å innføre koronapass, og påpeker at det heller ikke kan gjøres uten at det lettes på andre smitteverntiltak. De tiltakene som ble innført sist uke har en varighet på 14 dager.

— Vi følger situasjone nøye

— Etter det, om den forskriften ikke blir forlenget, er vi nødt til å vurdere om den skal erstattes av en lokal forskrift, sier byrådslederen.

— Vi skal gjøre oss erfaringer med hvordan dagens tiltak virker, og ikke minst hvordan det nye viruset utvikler seg og hvor godt vi er beskyttet av vaksinen, sier han.

— Vi skal tenke oss grundig om før vi tar i bruk koronapass for å lette på tiltak. Koronapass kan kun innføres for å lette kommunale smitteverntiltak, altså er dette tidligst aktuelt etter 14-dagersperioden. Og det er tvilsomt om tiltaket er særlig treffsikkert også etter denne perioden, mener Raymond Johansen.

Han understreker at mye kan endre seg på kort tid, og at det iløpet av kvelden kan komme ny informasjon etter kirsemøter mellom Oslo kommune og helsemyndighetene.

— Veien ut av pandemien er vaksinering

— Vi følger situasjonen nøye og vil innføre ytterligere tiltak dersom det er forholdsmessig gitt situasjonen vi er i. Det er alltid tre ting vi må se på; det er det medisinske, det er det epidemiologiske og det er det juridiske, sier Raymond Johansen.

— Det medisinske dreier seg om hvor syke folk blir, det epidemiologiske om hvor smittefarlig det er og det juridiske dreier seg om forholdsmessighet. Dette er en del av vurderingene hele tiden, sier byrådslederen.

— Selvfølgelig går dette på belastningen som er på sykehuset, og ikke minst antall smittede siste uke. Dette er av betydning for hvilke tiltak som må settes inn. Men veien ut av pandemien går fortsatt gjennom vaksinering, sier Raymond Johansen.

Powered by Labrador CMS