Det var stille i Karl Johans gate lørdag formiddag. Regjeringen åpner for at byrådet kan komme med lettelser fra onsdag. Men kjøpesentre og varehus må fortsatt holde stengt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foreløpig uklart hva byrådet gjør etter at regjeringen åpnet for enkelte koronalettelser i Oslo
Byrådet vil tidlig neste uke bestemme hvilke tiltak som skal gjelde i hovedstaden fra onsdag av. Lørdag åpnet regjeringen for at Oslo kan innføre lettelser som blant annet innebærer å gå til gult nivå i skolene.
Eventuelle lettelser og nye koronatiltak i Oslo vil bli presentert i begynnelsen av neste uke, opplyser kommunen i en pressemelding lørdag.
Oslo må blant annet ta stilling til om kommunen skal opprettholde rødt nivå i barnehager og på skoler, eller om man skal gå ned igjen til gult nivå, slik regjeringen nå åpner for.
— Må leve med usikkerhet i ukene fremover
— Jeg har vært tydelig på at vi ikke kan ha så strenge tiltak over tid som vi har hatt den siste uka, bare for å være på den sikre siden. Det gjelder spesielt når barn og unge rammes, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
Han sier byrådet hele tiden har prøvd å skjerme barn og unge for inngripende tiltak. Det vil også være utgangspunktet for vurderingene som nå skal gjøres av tiltaksnivået i Oslo.
Men det store utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten i nabokommunen Nordre Follo skaper fortsatt bekymring.
— Vi må leve med relativt stor usikkerhet i ukene som kommer, sier Johansen.
Barnehager og skoler i Oslo har vært på rødt nivå siden 25. januar.
Regjeringen åpner for lettelser i skolene
Regjeringens koronatiltak i Oslo frem til 10. februar, men der det altså åpnes for at byrådet kan opprettholde strengere tiltak i hovedstaden:
- Gult tiltaksnivå i tråd med trafikklysmodellen gjelder for skoler og barnehager som for resten av landet.
- Det må gjøres lokale vurderinger i tråd med smittesituasjonen, det vil si at kommunen som smittevernmyndighet kan beslutte at det skal være rødt nivå der det er nødvendig ut fra en smittevernfaglig vurdering.
- Lokalene ved universiteter, høyskoler, fagskoler, opplæring for voksne i grunnskole, voksne i videregående og voksne som får opplæring etter introduksjonsloven og integreringsloven, samt kursaktivitet under studieforbund og Kompetansepluss stenges for alle elever og studenter. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
- Lokaler ved skoler godkjent etter friskolelova kapittel 6A skal ikke være stengt for elevene. Skoler med internat skal følge regler og anbefalinger for folkehøyskoler, mens skoler uten internat følger regler og anbefalinger for videregående opplæring.
- Universiteter, høyskoler og fagskoler kan gjøre unntak fra kravet om å holde lokalene stengt dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av å utføre forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet.
Arrangementer
- Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
- Digitale arrangementer med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell, er tillatt.
Idretts- og fritidsaktiviteter
- Det åpnes for at barn og unge under 20 år kan drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter.
- Breddeidrett og annen organisert idretts- og fritidsaktivitet for voksne er ikke tillatt, men det er tillatt med organisert trening for toppidrettsutøvere.
- Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og liknende åpner for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for de under 20 år og profesjonelle idrettsutøvere, og for rehabilitering, opptrening og individuell behandling.
- Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter, kan holde åpent for:
- Barn og unge under 20 år
- Utendørs aktivitet for voksne
- Organisert trening for toppidrettsutøvere
Arbeidsplasser
- Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra, så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte. Reise til arbeid må anses som nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for dette.
Butikker
Enkeltstående butikker kan åpne. Kjøpesentrene og varehus skal fremdeles holde stengt i ring 1, men med disse unntakene:
- matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer
- utsalgssteder som i hovedsak selger dyrefôr og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
- apotek
- bandasjister
- optikere
- serveringssteder
- Vinmonopolet
- virksomheter som frisør, hudpleier, tatovører mv (se § 15 for hele listen)
- helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv (se §16 for hele listen)
- bensinstasjoner
- salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
- lager- og grossistdelen i byggevareforretninger som selger til håndverksvirksomhet og liknende
Butikker kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer, når utlevering kan skje på smittevernfaglig forsvarlig vis.
Restauranter, kafeer, barer
- Serveringssteder kan åpne igjen.
- Fortsatt skjenkestopp
Følgende virksomheter og steder skal holde stengt
- Treningssentre
- Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
- Museer
- Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder
- Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs. Unntaket er:
- Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende kan åpnes for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for de under 20 år, og for rehabilitering, opptrening og individuell behandling.
- Bibliotek
- Offentlige steder og virksomheter kan holde åpent for utendørs fritidsaktiviteter for voksne
- Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter kan holde åpent for barn og unge under 20 år, utendørs aktivitet for voksne og organisert trening for toppidrettsutøvere, likevel slik at det ikke skal pågå fritidsaktiviteter for andre på slike steder