Helsebyråd Robert Steen er bekymret for at vi kan få enda farligere virusvarianter importert til Norge.
Helsebyråd Robert Steen er bekymret for at vi kan få enda farligere virusvarianter importert til Norge.

Smitte fra utlandet femdoblet i Oslo den siste måneden

I begynnelsen av juli ble det lettere å reise til utlandet. Siden har Oslo sett en femdobling i antallet smittetilfeller fra utlandet.

Publisert

Ved månedsskiftet juni-juli kom bare ni prosent av Oslos koronasmitte fra utlandet. Omtrent samtidig kom det store lettelse i regelverket for utenlandsreiser. Det førte til at mange flere nordmenn krysset grensene og det har fått en umiddelbar effekt i Oslo, skriver Aftenposten.

I forrige uke hadde andelen av smitten som hadde skjedd i utlandet, økt til 37 prosent. I absolutte tall har utenlandssmitten økt fra 11 av totalt 121 smittede i uke 26 til 54 av til sammen 147 smittetilfeller i uke 29.

Det går fram av den siste ukerapporten fra Oslo kommune. Utviklingen bekymrer Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap)

Den største risikoen

– I en åpen verden med mye reisevirksomhet ut og inn av landet, så er risikoen for å bli smittet ute, hvor vaksineringsgradene er lave, kanskje den største risikoen jeg ser, sier han til avisen.

Sykdomsvarianten som nå er i ferd med å ta over helt i Norge, er den såkalte deltavarianten, som først ble oppdaget i India. Den sto i forrige uke for 85 prosent av smittetilfellene i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

I Oslo er andelen helt uvaksinerte høyest i Søndre Nordstrand bydel med 20 prosent. Fire bydeler har 19 prosent uvaksinerte: Gamle Oslo, Bjerke, Stovner og Alna, går det fram av ukerapporten fra kommunen.

Færrest uvaksinerte på Vestkanten

Færrest uvaksinerte finner vi i tre vestlige bydeler, Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker med 11 prosent, viser tall oppdatert 27. juli.

Det er flest uvaksinerte i aldersgruppen 18 til 44 år med en andel på 20 prosent. Blant folk i alderen 45 til 54 år er andelen uvaksinerte 12 prosent.

Til sammen er vel 80.000 personer i alderen 18 til 54 ikke vaksinert i Oslo. Blant dem over 55 år er det til sammen om lag 14.000 uvaksinerte.

Fra 1. til og med 25. juli ble det i alt registrert 559 koronasmittede i Oslo, men de fleste, 484 av 559, er under 40 år gamle. Det tilsvarer en andel på 86,5 prosent.

Powered by Labrador CMS