Imran Abdi Kedir (15) tar selvtesten i klasserommet på Apalløkka skole. I går var første dag med massetesting på alle ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo. 20 000 elever i videregående og 20 000 elever på ungdomstrinnet skal nå teste seg to ganger i uken.

Oslo-helsebyråd mener tidligere massetesting i skolen kunne bremset smitteøkning

Denne uka startet Oslo massetesting i skolene. Helsebyråd Robert Steen gleder seg over dette, men mener en tidligere innføring kunne bremset smitteøkningen.

Publisert

Rundt 80.000 hurtigtester skal benyttes ukentlig i tiden fremover i Oslo-skolene. En slik systematisk massetesting har blitt benyttet i flere land for å gjenåpne samfunnet, samt å muliggjøre fysisk tilstedeværelse i skolene så mye som mulig.

Helsebyråden sier til TV 2 at han er glad for at dette nå er i gang, men peker på at man burde satt i gang massetesting tidligere.

– Det var umulig for kommunene å starte dette tidligere fordi vi ikke har hatt utstyret og testene vi trenger. Når man ser i etterpåklokskapens navn, så burde nok regjeringen kjørt ut massetester tidligere, slik at kommunene kunne startet dette tidligere, sier Robert Steen.

Smitten kunne vært lavere

Mandag var det registrert 365 nye smittetilfeller i Oslo, de fleste av dem i aldersgruppen 10–19 år. Steen mener at en tidligere massetesting ville bidratt til å få kontroll på smitteutviklingen i skolene på et tidligere tidspunkt.

– Dermed kunne vi isolert også de smittede, og smittetallene kunne vært lavere, sier Steen.

Alle elever i Oslo-skolen skal etter planen teste seg fast og regelmessig, to ganger i uka. Skolene velger om elevene tester seg på skolen eller hjemme. Testen er frivillig, men elevene oppfordres til å ta den.

Powered by Labrador CMS