Byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen i Oslo rådhus for å orientere om nye koronatiltak i Oslo fram mot jul.
Byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen i Oslo rådhus for å orientere om nye koronatiltak i Oslo fram mot jul.

Maksimalt ti personer kan samles en gang i private sammenkomster i Oslo ut året

Den nasjonale grensa om at hver husstand kan ha opptil ti gjester to ganger i jula, vil ikke gjelde for Oslo. Der er det en maksgrense på ti personer totalt.

Publisert

De nasjonale anbefalingene åpner for at flere enn ti kan samles, dersom det ikke er flere enn ti gjester. Det gjelder ikke i Oslo.

– Regjeringen har gitt en nasjonal anbefaling om at hver husstand kan ha opptil ti gjester, to ganger i løpet av jula. Den gjelder ikke i Oslo. Her vil forbudet mot at flere enn 10 personer samles i private sammenkomster gjelde ut året, sier byrådsleder Raymond Johansen.

I tillegg har man et råd i hovedstaden om at man ikke møter flere enn ti personer i uka.

Ti gjester to ganger

Johansen forklarer at dersom man har ti gjester den ene uka, må man vente til uken etter med å ha ti nye gjester.

– Vi viderefører det regelverket vi har nå, om at ti personer kan samles i private sammenkomster samtidig, sa byrådslederen.

– Skulle vi ha endret Oslos forbud på grunn av regjeringens nasjonale anbefaling, måtte vi ha hatt en helt annen smittesituasjon i Oslo. Det får vi støtte på fra nasjonale helsemyndigheter, sa Johansen.

Karantenereglene ikke fulgt godt nok

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier han har grunn til å tro at små bedrifter ikke følger karantenereglene godt nok for arbeidskraft som kommer fra utlandet.

– Nå skal jeg være veldig ærlig: Jeg tror vi skal være såpass realistiske at det nok er små bedrifter som ikke i detalj følger disse karantenereglene, ikke har de ressurser antakelig til å gjøre det, sier byrådslederen.

På torsdagens koronapressekonferanse gjentok han oppfordringen om at alle som kommer reisende fra utlandet, må teste seg. Han er bekymret for smitteimport framover.

Stor fare for importsmitte

– Bare i perioden mellom 1. og 10. januar har Wizz Air satt opp 84 avganger mellom Polen og Norge. Det betyr minst 15.000 seter fra Polen til Norge, bare fra ett selskap. Så mange fly fra et land med så mye høyere smittetall vil gi stor økning i faren for importsmitte, sier Johansen på torsdagens pressekonferanse.

– Kommer du fra utlandet, bør du teste deg ved ankomst, og du må følge karantenereglene, sier byrådslederen.

Han har tidligere bedt om at det må være obligatorisk testing ved ankomst fra røde land, men dette er nedstemt i Stortinget.

– Vi må bare håpe at alle som kommer tilbake til Oslo etter juleferier andre steder i Norge og i utlandet, gjør det som skal til, for å ikke spre smitte, sier Johansen.

Byrådslederen varsler at byrådet vil komme tilbake og forklare i detalj sin bekymring om at karantenereglene ikke følges av små bedrifter.

Video: Even Haugsdal

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS