Barn mellom 12 og 15 år vil i første omgang kun få tilbud om én vaksinedose. I sommer var Eiril Nærdal blant de første 18-åringer utenfor risikogrupper som fikk vaksine i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB

Barn mellom 12 og 15 år vil i første omgang kun få tilbud om én vaksinedose. I sommer var Eiril Nærdal blant de første 18-åringer utenfor risikogrupper som fikk vaksine i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB

Alle over 12 år kan vaksinere seg mot korona via drop-in

Oslos vaksinesentre ønsker velkommen alle som nå vil vaksinere seg. Kapasiteten er god, og det er mulig å velge selv hvilken vaksinetype du ønsker. Dose 3 tilbys også nå til visse personer.

Publisert

— Frem til midten av oktober har vi mange vaksiner på lager, både Pfizer- og Moderna-vaksinen. Det gjør det mulig for kommunen å åpne for at innbygger selv kan velge vaksinetype, både for dose 1 og dose 2, sier leder for vaksineprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe.

Barn som har fylt 12 år tilbys nå koronavaksine. Hvis barnet er mellom 12 og 15 år vil de i første omgang kun få tilbud om én vaksinedose. Har barnet hatt korona, skal de i første omgang ikke vaksineres. Barn under 16 år må ha samtykke fra begge foresatte i forkant av vaksinering.

Oslo kommune håper også at flere som er 16 og 17 år ønsker å vaksinere seg. Dette er foreløpig den aldersgruppen med lavest vaksinedekning, og det er mange som ennå ikke har tatt 1. dose. Det skal gå 12 uker mellom 1. og 2. dose, så det er forventet at vaksineringen av denne gruppen vil pågå en stund fremover.

Drop-in for vaksinedose 1 og 2

Drop-in vaksine for dose 2 er tilgjengelig for alle innbyggere over 16 år. For å ta dose 2, skal du møte på samme vaksinesenter som du fikk dose 1.

Hvis du fikk dose 1 i en annen kommune, kan du møte opp på ditt nærmeste vaksinesenter i Oslo. Husk at det skal gå minst fire uker mellom vaksinedosene for de som er over 18 år, og 12 uker for de som er mellom 16-17 år.

Dose 3 – svekket immunforsvar

Personer med alvorlig svekket immunforsvar (immunsupprimerte) kan få dose 3 ved å møte på det vaksinesenteret de fikk dose 2.

Når man møter til drop-in dose 3 skal du ha med dokumentasjon som viser at du har svekket immunforsvar, og er i målgruppen. Gyldig dokumentasjon kan være brev fra spesialisthelsetjenesten, eller bevis på medikamentbruk i form av resept, e-resept eller emballasje med navnet og datert etikett fra apoteket.

Dose 3 – oppfriskningsdose

De over 65 år vil få tilbud om dose 3 som en oppfriskningsdose. Bydelene vil kalle inn til oppfriskningsdose og det skal gå minst seks måneder mellom dose 2 og dose 3.

Det vil kun bli tilbudt Pfizer som oppfriskningsdose, og det kan bli noe ulikt hvor raskt bydelene kan ferdigstiller vaksinering av de ulike gruppene.

Innkalling vil skje trinnvis etter følgende prioriteringsrekkefølge:

1. 85 år og eldre

2. 75-84 år

3. 65-74 år.

Fra i dag er det mulig for alle over 85 år å møte til drop-in koronavaksinering for oppfriskningsdose. Du må da møte på det vaksinesenteret der du fikk dose 1 og dose 2. Etter hvert vil det også bli mulig for de mellom 65-85 år å ta oppfriskningsdosen via drop-in.

Powered by Labrador CMS