Til tross for enkelte utfordringer underveis på turen, begynner Bergen og endelig destinasjon å nærme seg for Knut Ivan Rasmussen.

Knut Ivan (44) fra Tjuvholmen svømmer hele veien til Bergen. — Det blir litt kjedelig med det samme, vanlige A4-livet

Denne sommeren har Knut Ivan Rasmussen lagt ut på en tur som kan sies å tilhøre sjeldenhetene. Den 1. juli satte han kursen mot Bergen, en distanse som utgjør omtrent 700 kilometer. — Jeg føler ikke at det er helt meg å leve et liv uten ekstreme eventyr.

Publisert

Knut Ivan Rasmussen (44), bosatt på Tjuvholmen og som til vanlig jobber som psykolog og mental coach, la ut på en ganske så ambisiøs ferd 1. juli: Å svømme fra Oslo til Bergen, som svarer til omtrent 700 kilometer, med planlagt ankomst rundt midten av august.

Ved hjelp av en følgebåt, bestående av mellom tre til fem personer som ser til at turen gjennomføres på en forsvarlig måte, kommer ikke Rasmussen til å oppholde seg på land før han inntar Bergen.

Setter pris på det ekstreme

Rasmussen forteller at motivasjonen for turen er påvirket av flere faktorer. Da han har trent svømming hele livet, er han komfortabel med og god på å svømme langt.

Det eksemplifiseres med at han tidligere har svømt sammenhengende fra Oslo til Verdens ende på Tjøme, hvilket tilsvarer en distanse på nærmere 100 kilometer.

— Jeg er glad i ekstreme ting, og det gir meg noe å utfordre meg selv fysisk og psykisk. Jeg har tenkt lenge på hvor langt jeg er i stand til å svømme. Fra Oslo til Bergen utviklet seg til å bli det naturlige, med tanke på å svømme fra øst til vest og mellom to storbyer, sier Rasmussen.

Å kunne «røske» opp i livet og distansere seg noe fra hverdagen, fremheves også av Rasmussen som et vesentlig aspekt.

— Jeg ønsket et eventyr og ekspedisjon, og å få ting til å skje. Det blir litt kjedelig med det samme, vanlige A4-livet. Jeg føler ikke at det er helt meg å leve et liv uten ekstreme eventyr, legger 44-åringen, opprinnelig fra Narvik, til, som har bodd i Oslo de seneste 19 årene.

— Ikke vært så heldig med sommeren

Når VårtOslo snakker med Rasmussen, befinner han seg ved Jærens vestligste punkt, Revtangen. Ifølge ham er området kjent for å være krevende å ta seg gjennom.

Etter å ha tilbakelagt omtrentlig 700 kilometer i vannet, er det de små tingene Knut Ivan Rasmussen gleder seg mest til.

— Etappen hit var på ni timer. Det er et fryktet sted med tanke på vær og vind, og alle i båt er veldig forsiktige. Det har vært mye snakk om hvordan eller om jeg skulle klare det. Ellers har selve svømmingen vært delvis krevende. Det har vært mye brennmaneter, relativt kaldt og vindfullt. Jeg har kanskje ikke vært så heldig med sommeren, sier Rasmussen.

Kombinasjonen av utfordrende vær og enkelte logistikkproblemer underveis, har medført at antatt ankomstdato i Bergen har blitt forskjøvet. Nå har Rasmussen et håp om å være fremme innen 20. august.

— Jeg gleder meg veldig til å klatre opp trappen i Bergen og bare stå på land. Det har jeg ikke gjort siden i Oslo. I tillegg ser jeg frem til ting som å spise på kinarestaurant, gå rundt i gatene, sove i en vanlig seng og ta en vanlig dusj. Ikke minst å barbere meg, påpeker Rasmussen.

Stort engasjement

Å bo tett sammen i en følgebåt over lang tid, skildres av Rasmussen som å gå inn i en boble. Han beskriver hvordan opplevelsene intensiveres og at man lever mer i øyeblikket. Følgelig har det vært rom for å kjenne på hele følelsesspekteret.

Samtidig understreker han en takknemlighet overfor alle som har støttet underveis, blant annet med mat og praktisk hjelp, og han er av den oppfatning at det er mange som følger med. Oppdateringer legges daglig ut på en facebookside som dekker turen.

Det har også funnet sted flere personlige milepæler.

— Å passere Lindesnes og Lista, som er utsatte områder, og å klare Revtangen var veldig stort. Det samme gjelder det å være i Stavanger snart. Det motiverer, avslutter Rasmussen.

Powered by Labrador CMS