Oslo Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg har grunn til å smile over rekordhøy oppslutning i ny meningsmåling.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Knallmåling for Høyre! Har ikke hatt lignende velgertekke i Oslo siden tidlig på 1980-tallet
Høyre får nå en oppslutning på over 37 prosent i Oslo, viser en ny meningsmåling. Siden forrige måling før jul har hovedstadens største parti bare vokst. Dersom dette holder seg til valgdagen, blir det byrådsskifte til høsten.
Det er Aftenposten som presenterer Norstat-målingen der Høyre får en oppslutning på 37,1 prosent i hovedstaden. Lignende Oslo-tall har ikke Høyre sett siden høyrebølgen i begynnelsen av 1980-tallet.
— Det betyr at Høyre begynner å nærme seg noe det beste partiet har gjort i Oslo, sier valgforsker Bernt Aardal til avisen.
— Så høye tall at jeg er svimmel
Oslo Høyres ordførerkandidat, Anne Lindboe, har aldri stilt til valg før. Og er overveldet over meningsmålingen.
Men med 37,1 prosents oppslutning ligger den forholdsvis ferske Høyre-politikeren an til å kunne overta ordførerklubba etter Marianne Borgen (SV) til høsten.
— Tallet er så høyt at jeg blir litt svimmel, sier hun til Aftenposten.
Nå er det selvsagt ikke gitt at Høyre ved en eventuell borgerlig valgseier i Oslo både får ordfører- og byrådsledervervet.
Det avhenger i så tilfelle av maktforholdet mellom de borgerlige partiene, og ikke minst hvilke partier som eventuelt danner byråd sammen etter valget.
Jevnt mellom blokkene i bystyret
Men dersom Høyre må velge mellom de to toppvervene, så er byrådslederkontoret i Rådhusets østre tårn mye viktigere å innta enn det staselige ordførerkontoret i vestre tårn.
Det betyr at Høyres Eirik Lae Solberg ligger an til å bli ny byrådsleder i Oslo. Forutsatt at oslovelgerne fortsatt strømmer til byens største parti.
Norstat-målingen angir også mandatfordelingen i bystyret. Dersom tallene hadde vært valgresultatet ville de borgerlige kapre akkurat nok til å få flertall med 30 av bystyrets 59 plasser.
Ap halvert under Raymonds "regjeringstid"
For den sittende byrådslederen, Raymond Johansen (Ap), er tallene langt fra like hyggelige.
Under Johansens «regjeringstid» har partiet blitt halvert fra 32 prosent i kommunevalget i 2015 til 16 prosent nå, ifølge målingen gjort av Norstat.
Dersom dette skulle bli resultatet på valgdagen, vil det bli det klart dårligste resultatet for Ap på 50 år, ifølge valgforsker Bernt Aardal.
Målingen viser også at det er flertall for byrådsskifte, men at det er jevnt. De borgerlige partiene kaprer 30 mandater, mot 29 for byrådspartiene og Rødt.
For de øvrige partiene ser målingen slik ut: Frp 5,4 (-), MDG 9,1 (-3,9), Venstre 7 (+0,8), SV 12,4 (+2,2), Rødt 7,8 (-0,6), KrF 1,3 (-0,2), Sp 0,4 (-0,5), Andre partier 2,7 (-1,6).
714 personer er spurt i målingen som ble gjort mellom 7. og 9. mars. Feilmarginen er ikke oppgitt.