Engasjementet for å få ferdigstilt parken er stort. Foto: Anders Høilund

Klosterenga park forsvant fra Oslo-budsjettet. Naboene er sinte og frusterte. Kaller det et svik

– Å feire tre år ved makten med å dra teppet ut under planer dere tidligere har applaudert, er uklokt og oppleves som et svik. Mot innbyggerne i Oslo indre øst og mot Bård Breivik.

Publisert

Klosterenga park får 0 kroner til ferdigstillelse i byens budsjett for 2019. Skulpturparken inneholder kunstverk av den nylig avdøde kunstneren Bård Breivik, og Klosterengas venner er i sjokk over nyheten.

I et åpent brev til byrådet, skriver Klosterengas venner følgende:

"Vi vil gjøre Oslos befolkning klar over det løftebruddet byrådet legger opp til i budsjettet for 2019... Faktum er at alle politiske partier, i flere omganger, har lovet ferdigstillelse av parken. Selv på kommunens hjemmesider er det bekreftet. Byrådet garanterte så sent som sist sommer at det ville komme midler til parken. Etter 30 års kamp for belysning, gangveier og ferdigstillelse av Klosterenga park, snur dere", sier Klosterengas venner i et åpent brev til byrådet.

Oppleves som et svik

"Gamlebyen trenger mer enn plastgress, tomme løfter, utredninger og dokumenter. Vi trenger varig heving av kvalitet og bomiljø. Å feire tre år ved makten med å dra teppet ut under planer dere tidligere har applaudert, er uklokt og oppleves som et svik. Mot innbyggerne i Oslo indre øst og mot Bård Breivik som trodde, da han døde i 2016, at hans visjon for parken endelig skulle realiseres", tordner Klosterengas venner mot byrådet.

Ildsjelen bak parken, Bård Breivik, fikk ikke oppleve åpningen. Nå har naboene fått nok av uvissheten rundt parken. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet

"Parken er en møteplass for barn og voksne fra bydelen, byen og for dem som kommer hit fra resten av verden. Her lekes og grilles det. Her feires bursdager i sola. Her møtes folk på tvers av generasjoner og kulturer. Vi trodde dere delte ønsket om å gjøre parken ferdig. Nå regner vi med at dere ordner opp", sier venneforeningen i det åpne brevet.

Svært høye kostnader

Vann- og avløpsetaten har gjennomført et forprosjekt for utvikling av Klosterenga park i nært samarbeid med bymiljøetaten, bydel Gamle Oslo, kulturetaten og Byantikvaren.

Byrådet ønsker å få ned prisen for klargjøring av anlegget, forteller byrådssekretær Daniel Rees. Foto: MDG

— Klosterenga park, og bekkeåpningen er gode og viktige prosjekter. Men kostnadene for ferdigstillelse svært høye. Byråden har derfor bedt vann- og avløpsetaten om å ta en ny runde for å få ned kostnadene. Det arbeidet er allerede i gang. Kostnadene bare for parken ligger på 76 millioner kroner. I tillegg kommer bekkeåpningen, sier byrådsekretær Daniel Rees (MDG) i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel.

Viktig prosjekt for indre by

— Vi har ventet i 30 år på at parken skulle bli ferdig. Planene ble endelig vedtatt høsten 2015. Da Bård Breivik døde i januar 2016, var det med visshet om at parken med hans skulpturer endelig skulle bli realisert, forteller Gerd Bånerud i Klosterengas venner. Bånerud, som har over 70 års tilknytning til området, er én av mange naboer som både er sint og frustrert over at parkens fremtid fortsatt er usikker.

LES OGSÅ: Du trenger ikke dra til skogs for å finne god matsopp. I byens parker og grøntanlegg vokser det små delikatesser

— Sykkelveien ned Åkerbergveien spiste opp plassen der det var planlagt toalett. Det er planlagt ett til, helt nede ved bussholdeplassen ved politihuset. Det trengs toaletter i tilknytning til parken. Det er ikke greit at folk drar ned buksa og gjør fra seg i bakgården utenfor hos meg, sier Bånerud.

Gerd Bånerud har over 70 års fartstid i parken på Klosterenga. – Da vi var barn og lekte her, gikk det vakter med batonger utenfor fengselsmuren. Kom vi for nær muren, fikk vi kjeft, forteller Bånerud. Foto: Anders Høilund

– Dette er et av de viktigste prosjektene i indre by. Det trengs grønne områder, også her i Gamlebyen, og om vi får åpnet for Hovinbekken gjennom her, ville det gi Gamlebyen et stort løft, sier Bjørn Aasheim, tidligere leder for Gamlebyen beboerforening.

Skikkelige lokalpatrioter er også Nina Nessøe og hunden Belle.

Parken brukes av alle

– Vi bruker parken tre ganger i døgnet. Vi liker begge to å være lenge oppe om kveldene på sommeren. Da er det fantastisk fuglesang her. Det er så flott. Det er hengt opp fuglekasser i trærne, og det gir liv i parken. Det trengs lys langs gangveien opp mot Galgeberg. Slik det er nå, er det helt kølsvart oppover der på høsten og vinteren, forteller Nessøe.

Både voksne og barn, to og firbeinte brukere av parken stilte opp for å si i fra at de har ventet lenge nok på at parken skal bli ferdig. Foto: Anders Høilund

— I Rådhuset har de fått nå fått tre alternative Klosterenga park-konsepter. De to nyeste til en helt annen kostnad enn det bestilte A-forslaget. Jeg håper det finnes politisk ryggrad og vilje til å gjennomføre dette. I Groruddalen stod politikerne på for å få åpnet Bjerkedalen park. Den ble fantastisk, sier Vebjørn Torsetnes i Klosterengas venner.

Han mener folk i Gamlebyen trenger en grønn park med god standard og krever at ord blir til handling. Nå har Ap, MdG og SV en mulighet til å vise at de mener grønn by. Hvis ikke, må vi sette vår tillit til at borgerlig side sammen med partiet Rødt sikrer gjennomføringen. Det er faktisk nå eller aldri. Oppstart senere vil bety betydelig høyere kostnad, mener Torsetnes.

Fra Klosterenga park. Foto: Hans Petter Fosseng / Flickr

Viktig med levende vann

Også Oslo elveforum hisser seg opp:

"Klosterenga skal bli Gamlebyens svar på Slottsparken, ble det sagt da planene ble behandlet. Men skal det bli noe av dette, må parken rustes opp slik at den skinner – i samsvar med kunstner Bård Breiviks visjon. Hovinbekken må gjenåpnes gjennom hele parken. Det må anlegges gangvei langs bekken. Parken må få belysning.

Les også: Beboere på Grønland og i Gamlebyen til samlet angrep på planene om kontorbygg i Schweigaards gate

Når vi vet hvor viktig elver og bekker er i et klimaperspektiv – og hvor viktig de blågrønne lungene er for byens innbyggere – da må vi tenke stort. Og vi må holde løftene, skriver Oslo elveforums Per Østvold på Facebook-siden sin.

— Vi setter vår lit til politisk vilje, og at det ikke er for sent å snu. Alle skal med, også Gamlebyen og Klosterenga Park, sier beboerne rundt Klosterenga.

Powered by Labrador CMS