- Både av mine foreldre og i KrF lærte jeg at det går an å stå opp for verdiene sine uten å bli ensidig, sier Øyvind Håbrekke (KrF).Foto: Astrid Waller
- De som brenner Koranen her i byen og i våre naboland fremstår som respektløse
- Jeg er far til fire ungdommer og tar meg stadig i å være litt for snar til å gi råd, i stedet for først å lytte til hva de selv tenker, sier Øyvind Håbrekke (53). Han er KrFs 1. kandidat ved valget i Oslo.
Øyvind Håbrekke (53) har lang politisk erfaring, blant annet som statssekretær fra da Kristelig Folkepartis Kjell Magne Bondevik var statsminister i koalisjonsregjering med Høyre og Venstre.
Men nå er 53-åringen klar for fire år i Oslo bystyre. På meningsmålingene ser det ut til at KrF må slite for å beholde det ene mandatet de har hatt i snart fire år. Men dersom velgerne gir Håbrekke og KrF tillit, vil bystyret få en svært rutinert politiker.
Og som far til fire vet han nøyaktig hva han vil endre først.
- Vi må få slutt på den massive flyttingen av barnevernsbarn og vi må tilby stabilitet og god omsorg. Tallene vi har er nasjonale og byrådet i Oslo har avvist at det er behov for å vite hvordan situasjonen er i Oslo. Her må vi få fakta på bordet og endre kurs, sier Øyvind til VårtOslo.
- Hvilket tall reagerte du på i år?
- 227. Det er antallet barn mellom 0 og 5 år i fosterhjem og beredskapshjem som har flyttet mer enn fire ganger. Barna i barnevernet er av de mest sårbare. Når myndighetene tar over omsorgen må vi tilby god omsorg og stabilitet, sier KrFs toppkandidat i hovedstaden.
- Inspirert av Bondevik
Øyvind Håbrekke og familien er bosatt på Prinsdal i bydel Søndre Nordstrand, og 53-åringens jobb er som daglig leder for Tankesmien Skaperkraft.
Nå er han imidlertid i valgkampmodus. Som han ladet opp til med USA-tur.
- Ferien gikk til Iowa og Minnesota for å besøke gode venner. Det ble fantastiske dager med varme gjensyn av venner vi gjerne skulle truffet mye oftere. Det ble også tid til en fin uke hos mine foreldre på Fosen, forteller trønderen som bosatte seg i Oslo.
- Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken?
- Mine foreldre var samfunnsengasjerte og tok på seg mange oppgaver i lokalsamfunnet og det smittet nok over på meg. I tenårene var det også en viktig inspirasjon å se Kjell Magne Bondevik som partileder for KrF.
- Både av mine foreldre og i KrF lærte jeg at det går an å stå opp for verdiene sine uten å bli ensidig. Du kan stå for noe og samtidig anerkjenne at en sak kan ha flere sider og at motparten også kan ha viktige poenger, sier Øyvind Håbrekke.
- Måtte tørke en liten tåre
- Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?
- Et av årets høydepunkter var å arrangere samtale mellom Thomas Hylland Eriksen og Joel Halldorf for fullsatt sal på Litteraturhuset. Om meningen med livet og øyeblikkets tyranni.
… og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?
- Første dag etter ferie er alltid tøff.
- Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?
- I sommer så jeg Forrest Gump igjen for første gang på mange år. Det er en av mine favorittfilmer men den blir bare bedre og bedre med årene og den fikk meg faktisk både til å le og tørke en liten tåre, sier KrF-politikeren.
… og hva klasket du deg selv i pannen av?
- Jeg er en sterk forsvarer av ytringsfriheten og ingen tilhenger av forbud mot koranbrenning men aksjonistene som brenner Koranen her i byen og i våre naboland fremstår for meg ganske respektløse og lite konstruktive, mener Øyvind Håbrekke.
- Skal kjempe for alle, uavhengig av tro
- Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?
- På det personlige plan handler det vel om at jeg har sagt nei til noen oppgaver og styreverv som gir meg en bedre hverdag. Jeg har en tendens til å fylle opp kalenderen for mye, sier han.
- Av politiske beslutninger er jeg veldig fornøyd med at jeg var med å vedta et nytt prinsipprogram for KrF på landsmøtet vårt som fremhever at vi skal bruke det kristne verdigrunnlaget til å kjempe for et samfunn til det felles beste for alle mennesker, uavhengig av tro, bakgrunn og tilhørighet, sier Øyvind Håbrekke.
… og når tok du feil og måtte korrigere kursen?
- Ingen store bommerter så langt i år, men jeg tror alle mennesker stadig gjør feil. Jeg er for eksempel uhelbredelig tidsoptimist og må daglig konstatere at jeg ikke rekker alt jeg hadde planlagt å gjøre, sier 53-åringen.
- Lite smart ord å bruke
… og når skulle du ha holdt munn?
- Jeg er far til fire ungdommer og tar meg stadig i å være litt for snar til å gi råd, i stedet for først å lytte til hva de selv tenker. Ellers kjørte vi i sommer over grensen til Canada på dagstur, forteller Øyvind.
- Jeg var nysgjerrig på ulikhetene mellom Canada og USA og da vi skulle tilbake til USA og jeg rullet ned vinduet og ga passene til den amerikanske grensevakten og svarte på spørsmålene hans om hva vi hadde i bagasjen, kommenterte jeg på norsk til de andre i bilen at «den amerikanske grensevakten har jo pistol», forteller Håbrekke.
- Pistol er jo også et engelsk ord og jeg fikk klar beskjed fra familien om at det var lite smart å bruke det ordet akkurat da...