Oslos biskop Kari Veiteberg innkalte til pressekonferanse om hvordan Oslo-julen blir etter at Oslo innførte en grense på maks 20 deltakere under gudstjenester. Her utenfor Oslo domkirke sammen med medlemmer av Oslo domkor.

Oslo-kirkene tatt på senga med maks 20 personer til jul. Planlegger utegudstjenester og kirkevandringer

Vanlige gudstjenester blir erstattet av kirkevandringer og utegudstjenester i Oslo i julen etter innføringen av maksgrense på 20 deltakere.

Publisert

Kirkene i Oslo må tenke nytt etter at byrådet i Oslo torsdag innførte en maksgrense på 20 deltakere på gudstjenester og livssynssamlinger i julen.

– Det blir jul i kirken i Oslo, men det blir en annerledes jul, sa Oslo-biskop Kari Veiteberg på en utendørspressekonferanse utenfor Domkirken i Oslo torsdag ettermiddag.

Hun understreker at alle kirkene i Oslo vil være åpne både julaften og 1. juledag.

Gudstjeneste på kirkebakken

– Mange kirker planlegger nå å holde gudstjeneste ute på kirkebakken, der vi kan være maksimalt 200 personer med godt og kontrollert smittevern, fortalte hun.

Flere kirker planlegger også for kirkevandringer med 20 deltakere av gangen.

– Man vil minimum får høre juleevangeliet og mime til eller synge lavt til to julesanger, sier Veiteberg om opplegget.

– Google den kirken du kjenner, og som er i ditt nærmiljø, for hva som planlegges, oppfordret Veiteberg.

Oslos kirker vil arrangere kirkevandringer og utendørsgudstjenester for å overholde smittevernreglene i julen.

– Et nei til gudstjenester

Oslo-biskopen medgir at Oslo-kirkene ble tatt på senga av grensen på maks 20 personer.

– Det ble et nei til gudstjenester for oss som er folkekirke, fastslår hun.

Hun sier kirkene var forberedt på at det enten ble 50, som tidligere, eller full nedstengning.

I resten av landet sier Veiteberg at det trolig vil bli avholdt gudstjenester med 50 personer, men at de vil bli kortere, slik at det kan bli mulighet for flere gudstjenester enn vanlig julaften og 1. juledag.

Nei til fastmonterte benker

Regjeringens beslutning tidligere i høst om å kun tillate 200 personer på forsamlingssteder som har fastmonterte stoler, har rammet kirkene som kun har fastmonterte benker, og dermed kun får ha 50 personer innendørs.

Frp fremmet forrige uke et hasteforslag om å likebehandle fastmonterte benker og stoler i kirker og andre forsamlingslokaler, men fikk ikke flertall.

Veiteberg sier dette var noe Kirken hadde håpet å bli hørt på.

– Kirken er fryktelig gode på dette med nummerering av seter selv uten armlener, så jeg tror vi kunne fått det til, sier Veiteberg til NTB.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS