Morten Moxnes, far til den fornærmede sønnen på 13 år, vil ikke gi seg før politiet gir en god forklaring på henleggelsen av saken. Foto: Privat

Ranet på sønnen (13) til Morten skal ha blitt filmet. Politiet henla saken likevel. — Behøver ikke være Sherlock Holmes

— Det virker som om de bare bruker ressursene sine på nye biler, sier Morten Moxnes. Han reagerer på at politiet har henlagt saken til sønnen (13), til tross for at han mener at Sporveiens overvåkningskameraer filmet deler av episoden hvor sønnen ble ranet av ungdommer på Ullevål t-bane.

I februar i år la politiet la frem sin statistikk over hovedstadens anmeldte kriminalsaker for 2018. Denne viste en økning i antall saker, hvor mengden registrerte ungdomskriminelle hadde økt fra 151 i 2017 til 197 i 2018.

49 millioner kroner er hittil bevilget av byrådet til bekjempelse av den voksende ungdomskriminaliteten.

Morten Moxnes, far til sønnen på 13 år som ble ranet på Ullevål t-banestasjon, er imidlertid skeptisk til politiets prioriteringer.

Ranet av en gjeng ungdommer på Ullevål t-banestasjon

23. juni var sønnen til Morten Moxnes på vei hjem. I det han svinger oppover mot Sogn fra Ullevål Stadion, dukker det opp en gjeng med ungdommer. De befaler ham å gi fra seg alle tingene — hvis ikke venter det full bank fra hele gjengen.

Den dyrebare treningsjakka fra Armani, som han hadde kjøpt for egne penger da han var på ferie i Nederland, havner raskt i hendene på ungdomsranerne, som umiddelbart tar på spring nedover Ullevål t-banestasjon. Moxnes' sønn, som løper etter så lenge han makter, mister etterhvert gjengen. Men Morten mener at ungdommenes flukt nedover til sporområdet må ha blitt filmet av Sporveiens overvåkningskameraer.

— Der er liksom ikke noen rød tråd mellom hva de sier og hva de faktisk gjør, sier Morten Moxnes, som undrer seg stort over at politiet henla saken selv om han mener at deler av hendelsen foregikk i området med overvåkningskameraer på Ullevål t-banestasjon.

Slik så Armanijakka ut som ble stjålet av den kriminelle ungdomsgjengen. Foto: Privat

— Behøver ikke å være Sherlock Holmes

 Jeg forstår ikke at denne saken er så vanskelig å oppklare, dersom de bare kan ta i bruk videoen fra Sporveien, fortsetter Moxnes.

Samme kveld som ranet skjedde, fikk familien hjembesøk av to hyggelige politibetjenter.  De var veldig nøye, tok avhør av sønnen min og gikk grundig gjennom alt de kunne og sa til og med at de så veldig alvorlig på barnekriminalitet, sier Moxnes, og understreker at han undrer seg særlig over politiets prioriteringer.

T banen ved Ullevål stadion stasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

— De kalte det til og med for en prioritert sak. Nettopp derfor skjønner jeg ikke hvorfor de valgte å henlegge det bare etter et par dager, sier han, og legger til:

— Man behøver jo ikke akkurat å være Sherlock Holmes for å løse dette her.

Politiet har etter noen dager kommet tilbake til VårtOslo med deres respons. Vegard Rødås, fra Oslo politidistrikt, mener det ikke er noen motsetning mellom det å kalle en sak for prioritert for deretter å måtte henlegge.

— At saken er prioritert betyr at den med hensyn til ressurser og innsats skal gis forrang foran andre saker. Det må likevel fortløpende vurderes hvorvidt en videre etterforskning vil kunne lede til en oppklaring eller ikke, skriver han i en e-post til VårtOslo.

Mistenker politiet for å blidgjøre med løgn

En av politibetjentene som arbeidet med saken, fortalte Moxnes at politiet var i gang med å få tilsendt videoopptakene, noe han selv mistenker for å være en blidgjørende løgn.

 Da jeg spurte om de hadde bedt om å få se videoopptakene fra Sporveien, svarte en av politibetjentene at de hadde sendt en forespørsel til Sporveien. Jeg mistenker at dette bare var noe de sa for å tilfredsstille meg, for dersom de faktisk så på videoopptakene er det jo helt ulogisk å henlegge rett etterpå, forteller han oppgitt.

Politiet: — Ikke gjerningspersoner på opptakene

Rødås i Oslo politidistrikt sier imidlertid at video fra Sporveien ble tatt i bruk i etterforskningen, uten at det førte til en oppklaring.

Jørgen Rødås fra Oslo politidistrikt mener saken til Morten Moxnes sønn ikke kunne løses på grunn av manglende bevis. Foto: Privat

— Videoopptakene fra Sporveien ble gjennomgått av politiet. Men vi fant ingen mulige gjerningspersoner på opptakene basert på de beskrivelsene politiet hadde av disse, skriver Rødås til VårtOslo. Han legger til at videopptakene fra Sporveien blir lagret av politiet som bevismateriale i tilfelle saken gjenopptas senere.

Moxnes, på sin side er ikke sikker på om etterforskerne har sett på videoene.

— Det høres veldig snodig ut at de ikke kunne se gjerningsmennene. Hvis de har hentet ut riktig tidspunkt vi ga dem er det veldig rart. Én ting er hvis de så dem og ikke kjente dem igjen. Hvis de ikke kan se noen i videoen på det tidspunktet må de ha forduftet i løse lufta, og jeg aner ikke hvordan dét skal ha skjedd, sier Moxnes.

Sporveiens videoopptak slettes etter syv dager

Moxnes og sønnen gav politiet både dato, klokkeslett og utseendebeskrivelser av gjerningsmennene samme natta som ranet skjedde. Jan Rustad, presseansvarlig hos Sporveien, kan informere om at Sporveien har full mulighet til å bidra til å løse slike ransaker.

Jan Rustad, presseansvarlig hos Sporveien, understreker at videoer kan gis til politiet i forbindelse med ransaker. Foto: Oslo Sporveier

 Vi som sitter i Sporveien er jo ikke etterforskere, men vi har flere tilfeller hvor vi blir bedt av politiet om å hente ut og levere videoopptak i forbindelse med saker, sier han.

— Det behøver ikke å ta særlig lang tid å hente det frem heller dersom man har dato og klokkeslett, men Sporveiens videoopptak blir automatisk slettet etter syv dager som følge av personvernet og datatilsynets retningslinjer. Dersom opptakene blir etterspurt innen den tid, skal de fortsatt tilgjengelig, forsikrer han VårtOslo om.

Moxnes kan idag informere om at sønnen hans har det helt fint, men at han selv anser det som en prinsippsak at politiet tar barne- og ungdomskriminalitet mer på alvor. Oslo politidistrikt ønsker på sin side å understreke at de tar slike hendelser på alvor.

— Politiet ser svært alvorlig på saker hvor barn og unge blir utsatt for ran, skriver Rødås i en e-post til VårtOslo.

Merk: Saken har blitt oppdatert med svar fra politiet.

Powered by Labrador CMS