Stiftelsen bak gatemagasinet =Oslo har startet kaffebaren =Kaffe, midt i Oslo sentrum. Vi tok en prat med miljøterapeut og barista Gunvor Hægstad om stedet.
Stiftelsen Erlik gir ut magasinet =Oslo, som rusmisbrukere, hjemløse og sosialt utsatte selger på gata i Oslo. Erlik ønsker å gi denne gruppen mennesker muligheten til lønnet arbeid, og for to måneder siden åpnet de også café i Akersgata 32 i Oslo, nemlig =Kaffe
Kaffebaren er et sted hvor mennesker med rusmiddelproblemer får arbeidstrening, for å komme seg tilbake til arbeidslivet. På slutten av sommeren besøkte vi kaffebaren for å finne ut av hvordan det hele funker.
Er som en vanlig kaffebar
Annonse
— Vi gjør alt som på en vanlig kaffebar. Vi må markedsføre oss, vi må beregne kostnader, holde oss på en positiv inntjening og budsjettere, sier Gunvor Hægstad.
Gunvor har mer enn fem års erfaring som miljøterapeut og har i tillegg jobbet i snart elleve år i kaffe- og te-bransjen, blant annet på Solberg & Hansen og Kaffebrenneriet. I mai 2015 begynte hun som ledende miljøterapeut hos magasinet =Oslo.
— Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på kaffebaren. Mange offentlige personer har besøkt oss, Oslo kommune sier at prosjektet er viktig, og de som er på arbeidstrening her viser en enorm interesse for å gjøre en god jobb.
Gir en endring i livet
=Kaffe tilbyr arbeidstrening til syv mennesker med tidligere rusmiddelproblemer. De jobber et fire timers skift to ganger i uka, og det kan ta inntil ett til to år til de føler seg klar for å gå videre fra =Kaffe. Gunvor forteller at det er veldig individuelt hvordan de syv opplever jobben på =Kaffe.
— For noen av dem er dette en ny begynnelse, for noen er det en tilgang til en annen jobb, og for noen er det en mulighet for mer tilrettelgging. For de fleste inneholder jobben endringer i livene deres: De skal ha kolleger, de får større stabilitet og arbeidstrening.
— En kaffekopp kan hjelpe hvis man føler seg usikker
I løpet av sommeren har kaffebaren fått god tid til å få inn rutiner, og Gunvor snakker om =Kaffe som en fungerende virksomhet.
— Vi jobber veldig tett sammen med stiftelsen Erlik, men vi har et økonomisk fundament. Vi vet at det er mulig å drive som kaffebar, sier Gunvor.
Gunvor forteller engasjert at den første kaffebaren i Norge, Rooster Coffee, åpnet i 1994, men kaffe ble brakt til Norge på 1800-tallet.
— Å holde en kopp kaffe hjelper en å føle seg akseptert når han eller hun er med flere andre. Folk holder en kopp kaffe for eksempel når man er usikker. Slik fikk vi ideen til kaffebaren, sir hun.
Tilrettelegger etter ulike behov
Teamet på =Kaffe startet prosjektet i 28. mars. De dro blant annet til Rwanda, for å lære så mye som mulig om kaffe, og gir barista-veiledning fortsatt, blant annet fra Gunvor. Hun forteller at kaffebaren fungerer litt annerledes enn andre.
— Prosjektet er for mennesker som ikke er i arbeidslivet. Det fungerer ikke for alle å alltid møte opp til en bestemt tid.
På =Kaffe er det greit å være sliten en dag. Gunnvor forteller at de ansatte likevel kan komme på jobb på slike dager, men at de da får gjøre noe annet enn vanlig. Som å pakke te eller ordne varer.
— Vi driver jo med tilrettelegging for en gruppe som er utsatt sosialt og i arbeidslivet, og derfor er kaffebaren som forretning veldig annerledes. Der andre ville hatt to stykker på jobb, har vi fire, fordi ting tar lengre tid. Samtidig mener jeg at vi har en unik stemning. Mennesker koser seg her, blir kanskje litt mer sosiale og snakker med folk de kanskje ikke kjenner fra før.
Kaffekoppen serveres med et smil
Gunvors største frykt foran åpningen av kaffebaren var at det skulle oppstå krangling og konflikt på grunn av stress, men det har ikke skjedd.
— Prosjektet har utviklet seg i riktig retning, og vi som jobber her har samarbeidet for å unngå krangling, sier hun.
Gunvor er opptatt av at =Kaffe skal håndtere salg, ta vare på hverandre og forbedre seg som kaffebar.
Som kunde på =Kaffe får man en kjempefin opplevelse. De som får arbeidstrening på kaffebaren kommer fra et liv utenfor arbeidslivet, hvor de mangler stabilitet. Men her servere de hver eneste kaffe smilende, og med et stort engasjement.