Hogstseremoni i Nordmarka for Trafalgar Square-juletreet
Ordfører Marianne Borgen og Lindsey Hall, som er borgermester i London-bydelen Westminster, ved treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Grantreet er ca 21 meter høyt, omtrent 80 år gammelt og har stått i Skjennungåsen i Nordmarka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Julegrana fra Nordmarka i Oslo på vei til London

Det norske juletreet som skal lyse opp på Trafalgar Square i London, er felt i Nordmarka. Det 21 meter høye treet starter nå turen over Nordsjøen.

Tradisjonen med norsk julegran til London ble etablert i 1947, som takk til det britiske folk for hjelp til Norge under krigen. Hvert år siden, har en høyreist gran blitt hogd i Oslos skoger rundt midten av november og skipet over Nordsjøen.

Årets tre har stått i Nordmarka i rundt 80 år og skal nå lyse opp i den britiske hovedstaden fra 6. desember og gjennom jula.

Treet ble felt i fellesskap av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) og Lindsey Hall, som er borgermester i bydelen Westminster i London, der Trafalgar Square ligger. Til stede var også Richard Wood, som er britisk ambassadør i Norge.

Hogstseremoni i Nordmarka for Trafalgar Square-juletreet
Oslo-ordfører Marianne Borgen og Lindsey Hall med en bit av treet som skal stå i den britiske hovedstaden fra 6. desember og gjennom jula. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Symboliserer vennskapet

Wood har bare vært ambassadør noen måneder, så det er første gang han er med å felle treet.

– Et nydelig sted og et fantastisk tre, sier Wood fra skogen i Nordmarka.

Ambassadøren sier at alle i London kjenner til treet og vet hvor det kommer fra.

– Dette er en fin tradisjon og minner oss ikke bare om det som har vært, men symboliserer også det nære vennskapet mellom våre to land, sier Wood.

– Et nydelig sted og et fantastisk tre, sier Storbritannias ambassadør, Richard Wood til ordfører Marianne Borgen, fra skogen i Nordmarka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Takk for hjelpen

Også ordfører Marianne Borgen understreker at i tillegg til å være en takk for hjelpen britene ga under krigen, er det også et synlig bevis på vennskapet mellom Oslo og London.

– Alle trenger venner, også byer trenger venner, så jeg synes dette er en veldig flott tradisjon, sier ordføreren til NRK.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer