Oslo 20220416. Uteservering av øl.Foto: Torstein Bøe / NTB
Skal vi tro meteorologene blir det sol 1. påskedag i Oslo. Men så kommer regnet.

Nyt været og sola nå! Snart kommer regnet til byen

Første påskedag byr på knallvær i hovedstaden frem til ut på ettermiddagen. Da skal det skye til, melder meteorologene. Og så kommer regnværet til byen.

Publisert

Opp i 12-13 grader og sol frem til rundt klokken 15, er værvarselet for Oslo 1. påskedag. Så skal det skye til og sent på kvelden kan det begynne å regne.

2. påskedag kan hovedstaden bli både våt og betydelig kaldere, ifølge yr.no. Som melder om temperaturer på mellom 5 og 8 grader.

Lå nesten 3 grader under normalen

Mange synes nok våren har vært litt treig på avtrekkeren i år. Og vil ha varmere dager og netter. Særlig etter at mars var uvanlig kald. Noe også fagfolk bekrefter.

— Temperaturen for hele landet havnet på 2,9 grader under normalen, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Men så var det dette med minnet da. Vi skal nemlig ikke lenger tilbake enn til 2018 for å finne en kaldere mars enn årets utgave av den såkalte vårmåneden.

Men ifølge klimaforskere var det en forklaring på at mars i år var kaldere enn snittet.

Arktisk luft over Norge

Det kalles stratosfærisk oppvarming som utløste en “kjedereaksjon”. Forskerne peker på kald luft fra de arktiske områdene i nord som en viktig grunn til de lave temperaturene.

Rasmus Benestad, forsker på Meteorologisk institutt, forklarer:

— Det var en brå stratosfærisk oppvarming som utløste en slags kjedereaksjon der den polare jetstrømmen ble slakkere, noe som gjorde at den kalde luften som vanligvis ligger i Arktis bredte seg utover Norge, sier han.

Se hele mars-rapporten her

Powered by Labrador CMS