Ved hver tredje boligbrann i Oslo hittil i år manglet det røykvarsler i boligen.
Ved hver tredje boligbrann i Oslo hittil i år manglet det røykvarsler i boligen.

Oslos brannsjef slår alarm: — Skremmende mange boliger mangler fungerende røykvarsler

Ved hver tredje boligbrann Oslo brann- og redningsetat har rykket ut til hittil i år har boligen ikke hatt fungerende røykvarsler. — Et skremmende høyt tall, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

Publisert

— Alle boliger og hytter skal ha røykvarslere og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier brannsjef i Oslo brann- og redningsetat, Jon Myroldhaug, til VårtOslo.

Statistikken hittil i år viser derimot et nedslående bilde når det gjelder hvor påpasselige osloborgerne er med å sørge for å ha en eller flere fungerende røykvarslere i boligen. Tall for perioden fram til 1. november i år viser at ved i alt 258 utrykninger til boligbranner manglet det røykvarslere ved hele 82 anledninger.

— Dette er et skremmende høyt tall, mener brannsjefen.

— En billig og enkel livsforsikring

Han påpeker hvor viktig og enkel livsforsikring en røykvarsler er.

— Røykvarslere redder mange liv hver år. Prinsippet er enkelt, røykvarsleren eller brannalarmanlegget skal gi deg et tidligst mulig varsel ved en brann- eller røykutvikling. Jo raskere du blir varslet, jo bedre tid har du til å slokke brannen i startfasen eller rømme ut av boligen før den giftige brannrøyken får overtaket. Mangler du varsling, gir du deg selv langt dårligere odds ved en brann, forteller brannsjefen.

Brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, er skremt av hvor mange boliger i byen som ikke har fungerende røykvarsler.
Brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, er skremt av hvor mange boliger i byen som ikke har fungerende røykvarsler.

Kommer byens brannsmannskaper over manglende røykvarslere eller annet slukkeutstyr i bygninger hvor brannskadene ikke er for store etter brannen, tilbyr de seg å montere opp nytt varslings- og slukkeutstyr.

Utover det er det lite å gjøre enn å informere om viktigheten av at alle har brannutstyret på plass i sin egen bolig.

Fokus mot julestria

Når vi nå går inn i adventstiden, som tradisjonelt er en høytid for leilighetsbranner rundt om i landet, ber brannsjefen osloborgerne være ekstra oppmerksomme på at de har brannvarslingsutstyr som fungerer i hjemmet.

— Levende lys, peiskos, matlaging og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytte batteri ved behov, er påminnelsen fra Jon Myroldhaug.

Syv tips til en brannfri juletid

Her er tipsene fra byens brannmannskaper til en trygg og brannfri advents- og julefeiring.

  • Ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket, gjerne sentralt i rommet, og minst en halv meter fra veggen.
  • Ved skråtak skal røykvarsleren plasseres én meter ned fra høyeste punkt i taket.
  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.
  • Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer, bør du ha seriekoblede røykvarslere. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.
  • Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.
  • Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS