Å kunne håndhilse, klemme, droppe munnbindet og sitte tettere sammen betyr mye for mange i en så spesiell situasjon som gravferder er, sier Jon Eide-Stubberud.

Ti prosent flere døde i Oslo i årets tre første måneder. Naturlig forklaring

– Det gledelige er at mange etterlatte nå får tatt et verdig farvel. Korona-restriksjonene gjorde det vanskelig for mange å ta et farvel som føltes riktig.

Publisert

Antall dødsfall i Oslo steg med 10 prosent i årets første tre måneder til 1082 personer, opp fra 984 personer i samme periode i fjor, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

I Verd Begravelse økte antall oppdrag med 26 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Vi i Verd Begravelse merker den økte pågangen og har hatt et travelt år så langt. At flere dør er selvsagt trist for mange etterlatte, men det virker å ha en delvis naturlig forklaring. Under pandemien så vi færre dødsfall. Mange eldre og flere med underliggende sykdommer ble godt beskyttet for hverdagssmitte og levde derfor lenger, sier gravferdskonsulent Jon Eide-Stubberud i Verd.

Får tatt et verdig farvel

Også nasjonalt ser man den samme trenden, med en økning i antallet dødsfall tilsvarende 18 prosent.

– Det gledelige er at mange etterlatte nå får tatt et verdig farvel. Korona-restriksjoner gjorde det vanskelig for mange å ta et farvel som føltes verdig og riktig for den enkelte familien. Å ikke bli utestengt fra seremonier eller måtte gjøre en utvelgelse på grunn av strenge plassbegrensninger, håndhilse, klemme, droppe munnbindet og sitte tettere sammen, betyr mye for mange i en så spesiell situasjon som gravferder er, fortsetter Eide-Stubberud.

Powered by Labrador CMS