Ali Khalifa (25) og Rasheed Dodakh (23) står med isvognen til Sandwich Brothers utenfor Handwerk-kafeen i Botanisk hage. Foto: Stian Maurveg

– Jobben i Sandwich Brothers har betydd alt for meg. Uten den ville jeg ikke hatt et liv her i Norge

Sandwich Brothers gir unge mannlige flyktninger muligheten til å tjene penger ved å selge sandwich-is. – Det er fantastisk å kunne få lov til å bidra, sier Rasheed Dodakh (23).

Sandwich Brothers gir unge mannlige flyktninger som nylig har fått innvilget asyl muligheten til å komme raskt ut i arbeid. Hvert sommerhalvår ansetter firmaet tolv unge mannlige flyktninger som selger og produserer iskremen fra eget kjøkken.

På en varm sommerdag i slutten av juni møter VårtOslo Sandwich Brothers. I sommermånedene selger «brødrene» sandwich-is rundt omkring i Oslos gater via sykler med integrert fryser. I tillegg begynte bedriften tidligere i år også med faste leveranser til ulike kaféer og restauranter.

– Jobben har gitt meg helt nye muligheter

Handwerk-kafeen i Botanisk hage er et av stedene bedriften nylig har begynt å levere fast til hver uke. Ali Khalifa (25) og Rasheed Dodakh (23) står her med isvognen. Khalifa er fra Palestina og kom til Norge som flyktning i 2015. Han har vært med helt siden prosjektet startet opp i 2016. I dag jobber han som mentor for nyansatte i bedriften.

– Mye har skjedd siden jeg fikk sommerjobb her. I begynnelsen måtte vi spørre folk på gaten om de hadde lyst til å smake på sandwich-isen vår, men det trenger vi ikke lenger. Nå begynner vi å bli kjent, med vår egen logo og meny, forteller han.

Ali Khalifa trives veldig godt i jobben, men er usikker på hvor lenge han skal selge sandwich-is.

– Jobben har gitt meg helt nye muligheter. Jeg har tidligere tatt fotokurs og ønsker en gang å kunne jobbe som grafisk designer eller fotograf. I tillegg har jeg tidligere jobbet som frisør, så vi får se hva fremtiden bringer, sier han.

Ali Khalifa (25), fra Palestina, selger en sandwich-is til en kunde. Foto: Stian Maurveg

– Vi får vist andre at vi ønsker å jobbe

Rasheed Dodakh (23) kom til Norge fra Syria i 2015 og fikk sommerjobb i Sandwich Brothers i fjor. Han er ikke i tvil om at denne muligheten har vært viktig for ham.

– Jobben har betydd alt for meg etter at jeg kom til Norge. Uten den hadde jeg ikke hatt et liv her. Det er fantastisk å kunne få lov til å bidra.

Han mener innsatsen Sandwich Brothers gjør for nyankomne flyktninger er helt uvurderlig.

– Vi lærer oss norsk mye fortere og blir raskere integrert. Dessuten viser vi samfunnet at vi ønsker å integrere oss ved å jobbe og gjøre en innsats, sier han.

Må kjøpe ny elsykkel

– Vi har tre sykler med integrert fryser som vi både bruker når vi selger is på gaten og til leveranser. Hvis det er større leveringer eller store avstander bruker vi en bil med en større fryser, sier daglig leder i Sandwich Brothers, Siri Elvsborg (35).

Siri Elvsborg (35) fant seg drømmejobben i Sandwich Brothers.

Hun kan fortelle at de får stadig flere bestillinger og at de i løpet av kort tid vil investere i ny elsykkel med en mindre fryseboks foran.

Det lille firmaet mottok akkurat 100.000 kroner fra Sparebankstiftelsen. For disse pengene har de tenkt å kjøpe oss en elektrisk sykkel, slik at de kan gjøre ekspressleveranser. – Syklene vi har i dag veier seksti kilo og er uten gir, så det går ikke akkurat fort i oppoverbakker, forteller Elvsborg.

Lidenskapelige forhold til sandwich-is

Det hele startet i 2016 med at gründer Christoffer Nausdal Hjelm (36) og en gjeng studenter gikk sammen for å vise at flyktninger er en ressurs og ikke en byrde for samfunnet. Hjelms lidenskapelige forhold til Sandwich-is resulterte i produksjon og salg av favorittisen.

Sandwich Brothers startet i 2016 med at Christoffer Nausdal Hjelm (36) ville vise at flyktninger er en ressurs for samfunnet. Foto: Stian Maurveg

– Vi håper å kunne utvide til å gi ungdommene en jobb også i vinterhalvåret, da med lunsjsandwich-produksjon og levering, hovedsakelig til bedriftsmarkedet og kafeer, sier Elvsborg.

Sandwich Brothers slår også et slag for miljøet.

– Det skal være en miljøvennlig profil på alt vi gjør og leverer. Det brukes for eksempel komposterbare poser og servietter og overskuddsvarer fra Røros meieriproduksjonen for å hindre matsvinn. Samtidig gjør vi den sosiale innsatsen ved å ansette flyktninger. Jeg håper på å bli økonomisk bærekraftig innen tre år, forteller den daglige lederen.

Har funnet drømmejobben

Elvsborg har jobbet med sosialt arbeid i mange år og har lenge sett utfordringen med å få flyktningene ut i arbeidslivet.

– Jeg har vært frustrert over hvor høy terskelen har vært for å få ungdommene ut i jobb. Arbeidsgivere må tørre å satse og verdsette mennesker uten dokumentert arbeidserfaring og kunnskap. Alle ungdommene vi ansetter har mange års erfaring fra ulike yrker fra tiden før de kommer til Norge, forteller hun.

Elvsborg jobbet i et bofelleskap for enslige mindreårige flyktninger da hun fikk høre om Sandwich Brothers.

– Det var da to av ungdommene fikk jobb der i fjor at jeg søkte opp bedriften på sosiale medier. Det tok ikke lang tid før jeg fant ut at jeg hadde funnet drømmejobben. Det å kunne tilby noe konkret som påvirker veien videre inn i samfunnet og arbeidslivet både er tilfredsstillende og viktig, synes hun.

Team Sandwich Brothers. Fra venstre: Rasheed Dodakh, fra Syria, gründer Christoffer Nausdal, Ali Khalifa, fra Palestina, og prosjektleder Hedvig Sundby. Foto: Stian Maurveg

Støttes av kronprinsparets fond

Innsatsen Sandwich Brothers har gjort for enslige nyankomne flyktninger har blitt verdsatt av flere. Blant samarbeidspartnerne er Senter for flyktningekompetanse og integrering i bydel Gamle Oslo, NAV Sagene og Byomfattende senter for enslige mindreårige flyktninger.

Nylig inngikk bedriften også en samarbeidsavtale med Kronprinsparets fond, som ønsker å støtte prosjekter som bidrar til å fange opp unge mennesker som risikerer å falle utenfor samfunnet.

– Vi har skrevet en ettårig kontrakt med kronprinsparets fond, med mulighet for forlengelse. De har noen veldig gode forretningspartnere som vi kan dra nytte av. I tillegg gir de oss litt økonomisk støtte til å drive videre, sier Elvsborg.

Powered by Labrador CMS