Den iransk-kurdiske kunstneren Sara Hosseini, bosatt i Teheran, er nysgjerrig på om dukkene har funnet seg et trygt sted å bo. Hun sendte dukkene ut på flukt fra Iran, som en del av hennes eget kunstprosjekt, My Missing Homeland.

Dukker på flukt fra Iran til Oslo: Har noen sett disse to?

De to dukkene Srwe og Majid har reist hele veien fra Iran til Stensparken og Jernbanetorget. Nå lurer kunstneren bak prosjektet, Sara Hosseini, på om "dukkene på flukt" har klart å finne seg et nytt hjem i Norge.

Publisert

Å være nødt til å forlate hjemmet sitt og reise ut i det ukjente, er noe ingen ønsker seg. Men slik er dessverre virkeligheten til mange flyktninger i dag.

Noe kunstneren Sara Hosseini (43) fra Iran ønsker å rette fokus på i prosjektet My Missing Homeland.

- Det er mange mennesker som er tvunget på flukt fra sitt hjemland i søken etter et bedre liv. Men de har ingen anelse om hvor de ender opp eller hva som venter dem. Å forlate sitt hjemland er veldig vanskelig, men når det er eneste løsning, så må man, forteller Sara.

Et levende kunstverk om flyktningkrisen

Hosseini er født i Iran, har kurdisk bakgrunn og bor i Teheran, hvor hun driver et galleri. Hun er utdannet maler og kunstner. For å rette fokus på flyktningkrisen, bestemte hun seg for å lage et sett med "asylsøkere" som skulle sendes ut i verden.

Like forsvarsløse og alene, på reise mot et ukjent sted. Nå befinner to av dukkene seg i Oslo.

Laget med biter fra eget liv og historie

"Asylsøkeren" Majid ble sist sett på T-banetrappa ved Jernbanetorget. Nå lurer kunstner Sara Hosseini på om dukkene har funnet seg et nytt hjem.

Ifølge Hosseini er de fem dukkene hun har laget sydd med mye kjærlighet, satt sammen av stoff og rester fra hennes egne gamle klær.

Dukkene bærer også med seg biter fra hennes eget liv, i en liten sekk de har på ryggen. Alle sammen har de fått sitt eget navn, som står skrevet på brevet festet til kroppen.

Dukker på flukt

For å få de små «asylsøkerne» ut i verden, spurte Sara venner og bekjente via sosiale medier om de ikke kunne ta med seg en ekstra liten venn med seg når de skulle reise ut fra Iran. Dukkene skulle deretter bli plassert på stedet der reisen endte.

Deretter ble dukkene sendt med kyss og klem ut i den vide verden, uten at Hosseini fikk vite om hun ville få se dem igjen. En virkelighet som mange asylsøkere står overfor i dag.

Har noen sett Majjid og Srwe?

Dukken «Sara» endte opp i Australia, «Mehrnaz» dro til Frankrike, «Heja» til Tyskland. Men «Majid» og «Srwe» har nå havnet hele veien til Oslo by.

«Majid» sitt første møte med Oslo ble i trappa til T-banen på Jernbanetorget. «Srwe» derimot, ble sist sett i Stensparken.

Hosseini håper nå på nyheter om at dukkene lever godt sammen med noen som tar vare på dem. Forhåpentligvis har de fått seg et nytt og trygt hjem, et sted hvor de kan avslutte sin lange reise på flukt.

Så, har noen sett Majid og Srwe?

Powered by Labrador CMS