Formørkelsen lørdag kunne blant annet ses tydelig fra Sarpsborg og Oslo i 12-tiden lørdag ettermiddag.
– På fastlandet ble rundt 40 prosent av solskiven dekket av Månen – på Svalbard over 50 prosent. Værforholdene ser denne gangen ut til å ha vært mest gunstige på Østlandet, mens det ellers i landet var vekslende forhold med mer skyer, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en epost til NTB.
Illustrasjon: Himmelkalenderen
– Beskytt øynene
– Det er verdt å nevne at solformørkelsen kan observeres også gjennom tynne skyer. Men uansett om det er blå himmel eller lettskyet vær er det ekstremt viktig å beskytte øynene når man titter mot sola, sa astronom Jan-Erik Ovaldsen i en e-post til pressen før lørdagen.
Han oppfordret til å bruke solformørkelsesbriller hvis du skulle se det med det blotte øye, og et godkjent solfilter foran lysåpningen hvis du hadde planer om å se gjennom et teleskop eller en prismekikkert.
– Slike spesialbriller og -filtre reduserer ikke bare det intense synlige lyset fra sola med 99,999 prosent, de stopper i tillegg all skadelig infrarød og ultrafiolett stråling.
Ikke sjeldent
En solformørkelse er ikke et spesielt sjeldent fenomen, forklarer Ovaldsen.
– Det kan riktignok gå hundrevis eller tusenvis av år mellom totale solformørkelser et og samme sted, men på kloden sett under ett inntreffer det hvert år mellom to og fem solformørkelser av ulik art (delvis, total, ringformet, hybrid).
Dette er første solformørkelse som er synlig fra Fastlands-Norge siden 25. oktober 2022. Neste mulighet kommer 12. august 2026.
Da blir nesten hele sola formørket her til lands. Formørkelsen vil være total på nordøstlige Grønland, vestlige Island og i deler av nordlige og østlige Spania.