Qais Nqeiti og resten av gjengen i Jalla Miljø kommer fra Grünerløkka og er stolte av det. Foto: Anders Høilund

Jalla Miljø fra Hersleb skole overbeviste juryen og ble kåret til årets beste sosiale entreprenører, med lovord fra alle hold

Ungdommene i Jalla Miljø henter søppel og skrot du gjerne vil bli kvitt. De frakter det med el-varesykler til miljøstasjonen og kildesorterer det.

Publisert

Jalla Miljø er et gjenvinningsprosjekt hvor ungdom får deltidsjobb med henting og bortkjøring av søppel og annet restavfall fra festivaler, private hjem og borettslag. Ungdomsbedriften jobber for et sunnere og mer bærekraftig miljø, samtidig som de får flere ungdom ut i arbeidslivet.

— Hadde det bare vært for å tjene penger i en kort periode, kunne vi funnet på mye annet, men vi i Jalla Miljø brenner for ungdom og miljø. Vi ser et stadig økende miljøproblem, og vi opplever at ungdom rundt oss velger feil stier ut i livet. Med bedriften vår håper vi å kunne bidra positivt i begge disse viktige sakene, sier Qais Nqeiti (17) i Jalla Miljø.

Det var hos Bydelsrusken i bydel Grünerløkka at Nqeiti fikk sin første erfaring med arbeidslivet. Han håpet han kunne drive en miljøstasjon som den Bydelsrusken driver i Sofienbergparken.

Jalla Miljø UB ble vinner av konkurransen «Beste sosiale entreprenør» under Oslomesterskapet for ungdomsbedrifter tirsdag 5. mars. De gikk med dette videre til finalen i konkurransen Oslos beste ungdomsbedrift hvor de fredag 22. mars konkurrerer med 11 andre ungdomsbedrifter om å bli «Oslos beste ungdomsbedrift 2019».  Slik presenterer Jalla Miljø seg med sin logo.

 

Men når det ikke var mulig på grunn av lover og reguleringer å drive miljøstasjon, valgte de i stedet å satse på å være mellomleddet mellom forbruker og miljøstasjon.

— Vi har allerede avtaler med festivaler i Oslo til sommeren. Da kan vi få vist oss fram. Vi håper nå på avtaler med borettslag om bortkjøring av restavfall. Du vet, sier han og peker på en av blokkene på Tøyen, hvis vi ringer på hos dem som bor der og spør om de har noe i kjelleren de gjerne ville bli kvitt, vil de aller fleste svare ja. Det kan vi frakte til miljøstasjonen med våre elektriske lastesykler, forklarer Nqeiti.

Et eksempel på en ordentlig bedrift

Anne Stine Hole (24) startet Generasjon M som en ungdomsbedrift da hun gikk på Foss videregående i 2011. Generasjon M leverer besøkstjenester til sykehjem, omsorgsboliger og hjemmeboende eldre. I dag er 85 ungdommer i alderen 14-20 år ansatt i firmaet. Hun sitter også i styret i Ungt Entreprenørskap Oslo og bidro som jurymedlem under Oslo-mesterskapet.

— Jeg ble imponert over hvor gjennomarbeidet og realistisk forretningsideen til Jalla Miljø er. De la fram en gjennomtenkt forretningsidé og har en visjon. Jalla Miljø vil ha en positiv sosial effekt, sier Hole.

Viktig del av velferden

Lederen av juryen i konkurransen Ungt Entreprenørskap, James Stove Lorentzen, ser mange forretningsideer.

— De fleste av disse ungdomsbedriftene lever bare i en prosjektfase mens ungdommene går på videregående skole, men dette er et eksempel på noen som har skapt en ordentlig bedrift. De kommer til å ble en essensiell del av velferdstilbudet i fremtiden, sier Lorentzen, som også er leder for helse- og sosialkomiteen i bystyret.

Jalla Miljø får mye skryt av folk som har greie på hvordan det er å starte ny bedrift. Fra vestre, James Stove Lorentzen, Qais Nqeiti, Anne Stine Hole og Yasin Jama

Ble ikke tatt på alvor

Qais Nqeiti og resten av Jalla Miljø-gjengen har flere ideer for å kunne utvide tilbudet. Når områder i Bjørvika og i Sentrum blir vanskeligere å komme til med varebiltransport, tenker de seg å tilby å gjøre noen av de jobbene med varesyklene sine.

— Ingen tok oss helt på alvor i starten. Vi fikk ingen avtaler med bydelene, for de har sine regler de må følge. Derfor satset vi på festivalene i første omgang. Der kan vi vise hva vi duger til. Vi har allerede fått jobber der og fått tilbud om nye. Vi håper etter hvert å kunne få en avtale med kriminalomsorgen, slik at vi kan ta inn ungdom som har havnet på skråplanet, forteller Nqeiti.

Stort potensial for grundere

Organisasjons- og forretningsutvikler i Tøyen Unlimited, Yasin Jama, skulle ønske at bydelene, næringslivet og det offentlige kunne kjøpt flere tjenester fra sosiale entreprenører. Han kommer fra næringslivet og tenkte han skulle gi noe tilbake til samfunnet ved å hjelpe ungdom, som gjengen bak Jalla Miljø, med å komme i gang
— Bedrifter som Mora di og Medarbeiderne er gode eksempler på bedrifter som fungerer godt. Det finnes enda flere eksempler her på Tøyen. Hersleb videregående har et stort potensial for gründere. Jeg håper at skolen etter hvert kan få en entreprenørlinje, sier Jama.
Powered by Labrador CMS