— Kulturlivet skal fungere godt for alle uavhengig om du sitter i rullestol eller har andre funksjonsnedsettelser, sier Jon Ivar Dypedal. Kulturnatt gjør noe med det.

Jon Ivar har laget løype for folk med funksjonsnedsettelse under tidenes Kulturnatt

Kulturnatt slår alle rekorder i år, og en egen funkisløype skal gjøre det lettere å delta for folk med behov for universell utforming.

Publisert

Spesialløypa er laget av Jon Ivar Dypedal. Han jobber i kulturetaten og er selv synshemmet. Løypa er viktig for den delen av befolkningen som ofte trenger å planlegge litt mer enn røkla, opplyser han.

— Alle arrangementer på Kulturnatt skal være godt universelt utformet og tilgjengelig for alle. Som et ekstra tilbud og for å pushe funksjonshemmede ut i kulturnatta, har vi laget en ekstra rute. Den har vi dobbeltsjekka, og jeg har selv testa den, sier Dypedal.

Til bruk og som inspirasjon

Tiltaket skal gjøre det enklere for alle, uansett funksjonsnivå, å være med på Kulturnatt. Det er også ment som en inspirasjonsløype for alle kulturtilbydere.

— Kulturlivet skal fungere godt for alle uavhengig om du sitter i rullestol eller har andre funksjonsnedsettelser, understreker Dypedal.

Kulturetaten slår litt ekstra hardt på stortromma i år. 200 ulike arrangører er med og bidrar til et program som spenner fra musikk via bildekunst til arkitektur og byvandringer.

Har laget funkisløype for Kulturnatt. — Jeg er selv synshemmet, og vet at bruker man først krefter på å komme seg ut, vil man at ting skal fungere, sier Jon Ivar Dypedal.

— Det er den 16. gangen det arrangeres i år, og det har aldri vært større, slår kommunikasjonsmedarbeider Dypedal fast.

En fire-fem andre løyper er også å finne i programmet. For de som trenger litt veiledning i jungelen av gratis kulturtilbud i hovedstaden denne natta.

Større behov for å planlegge

For Dypedal er det viktig å markedsføre det han kaller funkisløypa.

— Jeg er jo i denne kategorien selv, så jeg kjenner på behovet som veldig mange i denne gruppa har for å planlegge. Man er ikke så fleksibel som alle andre, og bruker man først krefter på å komme seg ut, vil man at ting skal fungere. Derfor har vi virkelig dobbeltsjekket at alt fungerer som det skal i denne løypa, sier Dypedal.

Funkisløypa starter i 22. juli-senteret med utstillingen som markerer at det er ti år siden terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Deretter går turen til Oslo S og en forestilling som tar opp koronapandemien og reflekterer rundt den isolasjonen mange opplevde da Oslo var nedstengt.

Så er det kollektiv transport til Cosmopolite og jazzkonsert med saksofonisten Ivan Mazuze og hans band.

Arrangementene er mangslungne. Noen varer er hele dagen, som i museer og utstillinger, andre varer kanskje bare en halvtime.

Powered by Labrador CMS