Regjeringskvartalet. Team Urbis. Illustrasjon: Team Urbis
Regjeringskvartalet. Team Urbis. Illustrasjon: Team Urbis

Taperne i arkitektkonkurransen om Regjeringskvartalet hevder ny info viser at konkurransen var et bedrag

Publisert Sist oppdatert

Flere nye opplysninger om habilitet og konkurransefordeler gjør at selskapene bak Team G8+ tar saken videre og klager på tildelingen.

– Vi gjør ikke dette først og fremst for å vinne tilbake oppdraget med regjeringskvartalet, men vi har ikke noe annet valg enn å klage når det viser seg at konkurransen ikke foregikk etter boka. Dette gjelder et stort og viktig samfunnsoppdrag, og verken vi, bransjen eller Statsbygg kan leve med uregelmessigheter. Det er som å delta i en maraton og etterpå oppdage at vinneren startet en halvtime før oss andre, sier Lars Haukeland, partner i LPO arkitekter og talsperson for Team G8+.

Team G8+ kom på andreplass i konkurransen om prosjektering av Norges største byggeprosjekt. Sammen med de andre tilbyderne ble de informert om at vinnerteamet, Team URBIS, hadde en konkurransefordel, fordi selskaper i teamet blant annet har utviklet reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet for Statsbygg. Denne fordelen skulle Statsbygg utligne i konkurransen, og tilbudene ble levert inn anonymt.

Inhabile jurymedlemmer

Selskapene i Team G8+ mener nye opplysninger og dokumenter viser at konkurransefordelen var mye større og mer omfattende enn tidligere opplyst. I tillegg til at de har funnet informasjon som ikke har vært delt med andre enn vinnerlaget, mener Team G8+ at to av jurymedlemmene var inhabile.

Lars Haukaland. Foto: LPO arkitekter
Lars Haukaland. Foto: LPO arkitekter

– Det viser seg at to av juryens medlemmer, inkludert jurylederen, har samarbeidet tett med vinnerlaget forut for konkurransen. Selv om forslagene ble levert inn anonymt, må flere av jurymedlemmene ha kjent igjen vinnerforslaget, rett og slett fordi vinnerforslaget er basert på det arbeidet Team URBIS og jurymedlemmene gjorde sammen, sier Haukeland i en pressemelding.

Ufair konkurranse

Team G8+ består av selskapene A-lab, LPO Arkitekter, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS.

Haukeland påpeker at det å ha en ryddig prosess med en uavhengig jury og like sjanser for alle, er helt avgjørende for at man skal få de beste løsningene på bordet.

– Vi var de første som gratulerte vinneren med et flott prosjekt. Men når det viser seg at konkurransen ikke har vært fair, ja da må vi si fra. Statsbyggs prosjekter dreier seg om bygg og bymiljøer for hele det norske folk, betalt med skattebetalernes penger. Da må både arkitekter og samfunnet for øvrig kunne stole på at prosessene skjer etter boka, mener Haukeland.

Forslaget til nytt regjeringskvartale som tapte. Team G8+. Illustrasjon: Team G8+
Forslaget til nytt regjeringskvartale som tapte. Team G8+. Illustrasjon: Team G8+

Ikke vært likebehandling

Det er advokat Inger Roll-Matthiesen i Schjødt som bistår gruppen juridisk med klagen.

– Prinsippet om likebehandling av tilbydere er bærende og helt grunnleggende ved gjennomføringen av offentlige anskaffelser. Her tyder alt på at Statsbygg ikke har evnet å etterleve dette grunnleggende prinsippet, sier Inger Roll-Matthiesen.