Byrådsleder Raymond Johansen (AP) mener Oslo ikke har annet valg enn å forlenge nedstengningen gitt at smittetallet i dag er over 200 i Oslo for første gang siden 19. november 2020. Foto: Heiko Junge / NTB

Byrådsleder Raymond Johansen (AP) mener Oslo ikke har annet valg enn å forlenge nedstengningen gitt at smittetallet i dag er over 200 i Oslo for første gang siden 19. november 2020. Foto: Heiko Junge / NTB

Oslo forlenger koronatiltakene: Stenger fritidsklubbene, stanser innendørs fritidsaktiviteter for barn og lukker sykehjemmene for pårørende

Oslo kommune forlenger den sosiale nedstengingen i byen i to uker til. Forbudet mot fritidsaktivitet innendørs er utvidet til å gjelde barn i barneskolealder og yngre. Sykehjemsetaten i Oslo ber pårørende om ikke å komme på besøk.

Publisert

I tillegg stenges fritidsklubbenes begrensede tilbud. Ellers er tiltakene de samme som tidligere.

– Som forventet har smittetallene skutt i været nå på nyåret, sannsynligvis som følge av samvær i julen og reiser. Smittetallet er i dag over 200 i Oslo for første gang siden 19. november. Vi har derfor ikke noe annet valg enn å forlenge nedstengingen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

De strenge koronatiltakene ble innført 10. november. Tiltakene varer opprinnelig til torsdag, men byrådslederen varslet allerede mandag at det er uaktuelt med noen lettelser nå.

Gult nivå på barneskoler

Byrådet beholder gult nivå i barnehagen og barneskolen. Regjeringen besluttet rødt nivå på ungdomsskoler og videregående skoler søndag.

– Det har hele tiden vært viktig for byrådet å skåne barn og unge mest mulig. Det er nettopp noe av grunnen til at andre tiltak er så strenge, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap.

– Vi ber for eksempel folk ikke gå på besøk til hverandre og bidra til mulig smitte, slik at ansatte i barnehager og skoler kan få utføre den viktige jobben de gjør. Derfor innfører vi ikke rødt nivå i barneskoler og barnehager nå, men beholder gult nivå, sier oppvekstbyråden.

Hun understreker at dette er i tråd med anbefalinger fra både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Av samme grunn vil det være tiltak for barn og unge som først blir vurdert som lettelser, opplyser Thorkildsen.

Sykehjemmene: Pårørende må bli hjemme

Sykehjemsetaten i Oslo ber pårørende om ikke å komme på besøk fram til beboerne er vaksinert. Årsaken er smittesituasjonen på sykehjemmene.

I perioden fra mars til september i fjor ble det registrert 506 covid-19 relaterte avvik, opplyser Sykehjemsetaten i en pressemelding.

Det er nå smitteutbrudd på flere sykehjem i hovedstaden, noe som fører til at man ønsker å begrense besøk.

– Smittesituasjonen gjør at vi på det sterkeste anbefaler pårørende til ikke å komme på besøk fram til beboerne er vaksinert, unntatt i situasjoner som krever besøk, sier Jagmann, som understreker at de aller fleste besøkende respekterer besøksreglene som er innført for å beskytte beboerne mot smitte. Likevel er det registrert 142 covid-19 avvik for brudd på besøksregler, opplyser hun.

Stadig flere tester seg

Mandag og tirsdag ble det avlagt nesten 4000 tester daglig. På de roligste juledagene var tallet under 1000.

– Det høye antallet tester lover godt for å fange opp så mye smitte som mulig, for å kunne spore den og for å kunne bryte smittekjeder. Jeg oppfordrer på det sterkeste alle med symptomer til å teste seg: Husk at test er gratis, at vi har over 20 teststeder i byen og at det er mulig å teste seg hjemme om man ikke er i stand til å komme seg til teststedene, sier byrådsleder Johansen.

Byrådet vil vurdere tiltakene på nytt før 21. januar. Hovedstaden har registrert 1.471 nye koronasmittede de siste 14 dagene. De fleste smittede er mellom 20 og 29 år.

Powered by Labrador CMS