Først da Høyres utdanningspolitiker tok kontakt snudde utdanningsetaten og Oslo kommune. Før det var det bestemt at private skoler og friskoler ikke fikk hutrigtester av kommunen.

Elevene blir like lett smittet av korona. Men Oslo kommune nektet å gi hurtigtester til private skoler

Utdanningsetaten sa nei til å gi privatskoler og friskoler i Oslo hurtigtester. Kun de kommunale skolene skulle få koronatester, mente etaten. Samtidig spredte smitten seg med rekordfart blant barn og unge i byen.

Publisert

Ved Oslos friskoler og privatdrevne skoler betaler det offentlige mesteparten av regningen for elevenes utdanning. Og elevene kommer fra hele Oslo.

Etter eksplosiv økning i koronasmitte blant barn og unge under 18 år, besluttet kommunen at alle skoler i byen skulle gjennomføre hyppig hurtigtesting av elevene. Testene skulle distribueres av utdanningsetaten.

— Fortvilet over utdanningsetaten

Men ved flere friskoler og privatskoler ble det ikke levert hurtigtester. VårtOslo sitter med epost fra kommunen datert 25. august der en av privatskolene får tydelig beskjed:

— Ved smitte hos dere kan elevene teste seg på kommunal teststasjon. Det er både drop-in og mulighet for timebestilling. Smittesporingsteamet kan bistå med å se på kapasiteten når det oppstår smitte. UDE distribuerer p.t. ikke til private skoler eller friskoler, skriver en bydelsoverlege til rektor ved en av friskolene.

I eposten er Oslos kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe ført opp i kopifeltet.

— Vi ble ganske fortvilet over utdanningsetaten og kommunens beslutning, forteller en rektor ved en av friskolene til VårtOslo.

— Dette er bare håpløst

Ved storinnkjøp av hurtigtester blir prisen per test 99 kroner, får VårtOslo opplyst. Ved en av de aktuelle friskolene regnet ledelsen seg frem til at prisen for hurtigtesting over en måned ville bli 164.000 kroner.

— Vi har jo ikke budsjett for dette. Vi måtte da tatt fra et annet sted, noe som igjen ville trolig gått ut over elevene, sier rektor ved skolen.

En lærer ved Apaløkka skole viser hvordan elevene skal gjennomføre hurtigtesten. Dette er den samme testen utdanningsetaten ikke ville gi til private skoler og friskoler.

Da utdanningsetaten sa blankt nei til å sørge for at skolene skulle få hurtigtester reagerte en av rektorene skarpt i en epost til bydelsoverlegen som hadde ansvaret for smittebekjempelse i bydelen skolen ligger.

— Dette er bare håpløst. Utdanningsetaten svarer at de ikke distribuerer til oss, etter at jeg har snakket med tre forskjellige som ikke vet. Ingen i etaten kan svare på hvor jeg kan bestille hurtigtester. Og ingen bryr seg i særlig grad, skriver rektoren.

— Dette er kritisk for smittebekjempelse rett og slett, skriver han i en epost der kommuneoverlegen også skal ha mottatt kopi.

— Skal ikke ha noe å si om du er elev ved privat skole

Først da friskolene og de private skolene tar kontakt med Høyres bystyregruppe, der partiets utdanningspolitiker Mehmet Kaan Inan kontakter utdanningsetaten, snur Oslo kommune.

— Jeg er kjempeglad for at utdanningsetaten snudde. Og det er godt historien endte slik, sier en rektor ved en av friskolene til VårtOslo etter at utdanningsetaten til slutt snudde.

Han forklarer at hverken hans skole eller de andre friskolene ønsker en konflikt med utdanningsetaten og Oslo kommune. Men i Høyre er det sinne over behandlingen elevene ved friskolene og privatskolene ble utsatt for.

— Private og offentlige skoler må likestilles. Det skal ikke ha noe å si om du går på en offentlig eller privat skole for å bli testet. Byrådet har ikke vist samme omtanke for elever på privat og på offentlig skole, sier Mehmet Kaan Inan (H) til VårtOslo.

— Mange gikk glipp av undervisning

Høyre-politikeren påpeker at når man tester seg for korona ved enten kommunens teststasjoer eller ved private helseinstitusjoner, tar det lenger tid å få svar enn på hurtigtestene utdanningsetaten ga til de offentlig eide skolene.

— Mange elever på privatskoler gikk glipp av viktig undervisning fordi de ikke fikk hurtigtester tilsendt, og heller måtte vente på svar fra teststasjonene som fort kan ta noen dager, sier Inan.

— Jeg er glad det nå har ordnet seg, men dette skulle ikke skjedd i utgangspunktet, sier utdanningspolitikeren i Høyres bystyregruppe.

VårtOslo har rettet spørsmål om saken både til skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og hennes byrådsavdeling og til helsebyråd Robert Steen (Ap).

Thorkildsens byrådsavdeling har ikke besvart eposten med spørsmål fra VårtOslo . Heller ikke helsebyråd Steen svarer konkret på spørsmålene, men gir en generell kommentar per epost via sin kommunikasjonsmedarbeider.

— Skal sikre elever trygg skolehverdag

Du kan lese spørsmålene VårtOslo sendte skriftlig til begge byrådene nederst i artikkelen.

— Den systematiske og regelmessige massetestingen som ble igangsatt i skolene denne uken, er viktig for å sikre elever og ansatte en mest mulig forutsigbar og trygg skolehverdag, skriver helsebyråd Robert Steen (Ap) via sin kommunikasjonsmedarbeider.

— Det er viktig at alle elever kan gjennomføre massetesting, uavhengig om skolen er offentlig eller privat, står det i eposten fra helsebyråden.

— Ved planlegging for innføring av massetesting ble det avklart at helseetaten skulle distribuere tester til alle privatskoler, mens utdanningsetaten skulle stå for informasjon til privatskolen på samme måten som til kommunale, egne skoler, skriver Steen via kommunikasjonsmedarbeideren.

Spørsmålene byrådene ikke besvarer

— I arbeidet med planlegge for massetestingen som nå er iverksatt, har det det derfor blitt lagt opp til at de private skolene skal sikres tilgang på tester og informasjon/veiledning på lik linje med de kommunale skolene, står det i eposten fra helsebyråden.

Her er spørsmålene VårtOslo sendet helsebyråd Robert Steens byrådsavdeling morgenen onsdag 8. september. De samme spørsmålene ble sendt skolebyråd Inga Marte Thorkildsens byrådsavdeling samme dag, og som ikke er besvart:

  • Hvorfor fikk ikke friskolene og privatskolene i utgangspunktet samme bistand til innkjøp av hurtigtester som de kommunale skolene?
  • Hvem/hvor ble det besluttet at friskoler og private skoler ikke skulle få hurtigtester via Oslo kommune?
  • Hvilken medisinskfaglig vurdering ligger til grunn for at det skulle være forskjellig testregime ved private skoler kontra offentlige skoler?
  • Hvorfor ble det endret slik at friskolene og de private skolene likevel fikk hurtigtester via Oslo kommune?
Powered by Labrador CMS