Ilya Kabakov er kunstneren som tilsynelatende ikke kastet noe, men samlet på fyrstikker og navlelo. Foto:  Museet for samtidskunst
Ilya Kabakov er kunstneren som tilsynelatende ikke kastet noe, men samlet på fyrstikker og navlelo. Foto: Museet for samtidskunst

I dag er siste mulighet til å se verket til Søppelmannen (mannen som aldri kastet noe) på Museet for samtidskunst

Publisert Sist oppdatert

Allerede i morgen pakkes kunstneren Ilya Kabakovs merkelige installasjon ned i forbindelse med at museet stenger i september.

Den sovjetiske treroms kommunistleiligheten til Kabakov skal vises i det nye museet på Vestbanen. Men først må dette hjemmet, bestående av tusenvis av ting, ryddes ut av Museet for samtidskunst, og det vil involvere museets fagpersonale i lang tid. Arbeidet starter mandag 24. april.

Samler på alt mulig skrot

I installasjonen gir Kabakov ubetydelige ting verdi. Alt skrotet som Søppelmannen har samlet sammen, brukte fyrstikker, gamle klær og Lofoten, er nøye systematisert og arkivert, og alt har små merkelapper med historier om tingene.

– Kabakov samlemani gir grunn til å reflektere over menneskets forbruk, over hva som gjør at noe kasseres, mens noe andre ting tas vare på som verdifulle skatter, sier Eva Amine Wold Engeset, kommunikasjonsrådgiver ved museet.

Hun mener også at Søppelmannen gjør seg til talsmann for den lille mann som aldri blir hørt og som aldri finner plass i de offisielle historiebøkene.

En dag forsvant teddybjørnen

Kunstverket har vært utstilt i flere år og skaper engasjement hos publikummere. Av og til forsvinner ting fra verket. Publikum skjønner ikke alltid at det er et kunstverk. Museet har derfor et reservelager av klær og gjenstander som kan erstatte de som blir borte.

En dag var teddybjørnen borte. Noen trodde et barn hadde glemt den igjen og leverte den til vaktene.

For den som er engasjert i Kabakovs arbeid, blir det en stor utstilling over hans arbeid på Tate i London, fra 18. oktober – 28. januar 2018.

Museet for samtidskunst har sin siste åpningsdag 3. september.