Gressholmen kro- øl-Oslo
Morten Sverre Andersen på Gressholmen kro en maidag. Foto Sofie Gustavsen

— Ikke ta i fra oss den gode stemningen, det inkluderende miljøet og halvliteren, sier to veteraner fra Gressholmen kro

Når Oslo kommune skal velge ny driver til Gressholmen kro, vil tidligere gjester ha et ord med i laget.

Anne Sofie Gustavsen (51) og Morten Sverre Andersen (64) har benyttet nesten hver eneste sommerhelg de siste 25 årene på Gressholmen. Andersen besøkte Gressholmen for første gang allerede på 60-tallet, da Kroa var klubbhus for skytterforeningen, og det var skytebane der ute. Standplassen var på Gressholmen, mens blinkene lå på naboøya Rambergøya.

Mistet sommerfølelsen

— Må jeg velge mellom to uker på min favorittøy i Hellas og Gressholmen, så vinner Gressholmen. Da kroa var stengt for rehabilitering, mistet jeg mye av sommerfølelsen, sier Andersen.
— Gressholmen kro har hatt den kvaliteten at alle folk liker seg der ute. Der var du velkommen, uansett kjønn, sveis, skjegg, hudfarge eller morsmål, sier paret.

— En gang satt vi ved siden av skuespillerne Liv Ullman, Max Von Sydow og Githa Nørby. Jeg trodde i et lite øyeblikk at vi var med i en Bergman-film, men i miljøet på Gressholmen ble ulikhetene mellom dem og oss fort visket ut.

Gressholmen kro- 2011-Oslo
Huset var hvitmalt, men stemningen var god på Gressholmen. Foto: Privat

Halvliteren viktig

Det er viktig for oss at Gressholmen kro fortsatt blir et sted hvor alle bare kan komme innom, uten å måtte bestille bord. Det er også viktig for oss tidligere stamgjester at vi kan få oss en halvliter øl. Den forrige driveren av kroa, Viggo Bottolfsen var alltid flink til å si fra om noen hadde fått i seg for mye øl. Ble det bråk, nølte han heller ikke med å ringe politiet, som kom med båt og hentet bråkmakeren.

— Når kroa var så godt besøk, tror vi at det var fordi stemningen var inkluderende, og all slags folk strømmet til Gressholmen i sommerhalvåret. Vi er redde for at kokker med høye hatter og gourmetambisjoner kan ødelegge dette. Slike spisesteder kan folk heller besøke i byen.

Kaninene er borte

Kaninene var i mange år en like stor attraksjon som kroa på Gressholmen. Barnefamilier kom for å se på kaninene. Dessverre ble det etter hvert for mange kaniner på øya. De gnagde ned all vegetasjon, og spesielt om vinteren var de plaget av sult. Det gikk så langt at det ble kannibalisme blant kaninene. Kaninene er derfor borte, men kroa vil gjenoppstå.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer