Ahmes Hassan (t.h.) forklarer hvordan Ideelt security rekrutterer lokal ungdom, og hvordan de er lettere for publikum å forholde seg til disse, enn vektere i uniform. Foto: Anders Høilund

Vaktselskapet Ideelt Security på Tøyen er annerledes: – Vi er lokale trivselsverter, ikke tradisjonelle vektere i uniform

Vaktselskapet Ideelt Security ansetter vektere uten uniform og med lokal forankring på Tøyen og Grünerløkka. � Vi kjenner ungdommen her, og vi vet hvordan vi kan bygge broer mellom folk, sier Ahmed Hassan.

— Vi vil være trivselsverter, ikke tradisjonelle vektere, sier Ahmed Hassan, prosjektleder hos Ideelt Security.

Ahmed Hassan er 25 år, har økonomi-bakgrunn fra BI og har tidligere arbeidet som miljøarbeider på Torshov asylmottak.

Ideelt Security ble startet av Kissima Basse. Han så de positive mulighetene ved å rekruttere og ansette lokal ungdom. Basse så også at med lokale ansatte kunne de få et helt annet, og bedre forhold til tøyenbeboere.

Får stadig nye avtaler

Nå har Ideelt Security en avtale med bibliotekene på Tøyen og på Grünerløkka om vakthold. Flere festivaler har også fått hjelp fra Basse og Hassans ansatte. En større utstilling i Bjørvika er også i dialog med Ideelt Security om et engasjement.

— Det har gitt meg fine opplevelser å være prosjektleder her. Men også bratt læringskurve. Kissima og jeg møttes i det han skulle starte opp firmaet. Jeg fikk virkelig bruk for det jeg hadde lært på BI, forteller Hassan til VårtOslo.

Tøyen torg har blitt en viktig møteplass i bydel Gamle Oslo. Biblioteket er blant byens best besøkte. Foto: Anders Høilund.

Ansetter også jenter

— Vi kjenner ungdommen her, og vi vet hvordan vi kan bygge broer mellom folk. Vi ansetter også jenter. De er ofte en neglisjert gruppe når det snakkes om å skape arbeid for ungdom. Vi ansetter lokalt. Vi lærer opp ungdommene til å være vakter. Vi ansetter ungdom som kan relatere seg til beboerne her, sier Hassan.

Akkurat nå teller staben tolv ansatte. Under festivaler, og under for eksempel Tøyenfest utvides staben.

— Vi samarbeider for eksempel med Jobbsøkerhjelpen her på Tøyen for å rekruttere, forteller Hassan.

Et kinderegg

Sosialt entreprenørskap er en hjertesak for høyrepolitikeren Jame Stove Lorentzen. Han er leder av helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre, og er full av lovord om Ideelt Security.

— Ideelt-security et som et kinder-egg. De gir lokal ungdom en jobb, de er med på å løse et sosialt problem, og det er forretningsmessig bærekraftig. Dette er en idé det offentlige trolig ikke kunnet kommet opp med, og i hvert fall hadde hatt vanskelig for å gjennomføre, mener James Stove Lorentzen.

Gründeren for Ideelt-security, Kissima Basse er en kjent og avholdt skikkelse på Tøyen torg. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Tøyen Unlimited

Stove Lorentzen har fulgt med på hva Ideelt Security har utrettet det knappe året de har eksistert. Han spør, og Ahmed Hassan svarer. Høyrepolitikeren smiler om kapp med sola.

— Det er viktig å løfte frem sosiale entreprenører. De er et nytt tilskudd til aktører som skal løse sosiale og miljømessige utfordringer, sier Stove Lorentzen.

  • Les også:

Hyggelig, trygg og imøtekommende

På en sommerettermiddag summer det av folk på Tøyen torg. Plassen som for bare noen år siden var et sted som lå nesten forlatt etter vanlig kontortid, er nå full av folk i alle aldre.

Folk som tar middagen på et av Tøyens spiseseder, og folk som er ut for å slå av en prat med kjente. Det er på Torget man treffes på Tøyen.

Abdinasr fra Ideelt Security og James Stove Lorentzen (H) fikk tid til en god prat på Deichman bibliotek på Tøyen. Ideelt Securitys vakter ønsker både å gjøre stedet trygt og trivelig. Foto: Anders Høilund

Inne på Deichman på Tøyen sitter 21 år gamle Abdinasr. Han er ansatt i Ideelt Security og sitter uten uniform. Han oppfattes som hyggelig, trygg og imøtekommende.

— Nei, jeg er ikke bibliotekaren, men jeg kan kanskje hjelpe deg, sier trivsels- og trygghetsvakt Abdinasr til en biblioteksgjest.

— Ungene ser opp til Ahmed

— En securitasvakt i uniform har ikke like lett for å få god kontakt med folk som Abdinasr her. Vi legger vekt på at våre ansatte ikke bare skal se svart-hvitt, men vurdere situasjonen, balansere. Vi skal gjøre biblioteket til ikke bare et trygt sted, men også et sted det er trivelig å være, sier Ahmed Hassan.

— Ungene her på Tøyen torg ser opp til Kissima og Ahmed. Er du en sosial entreprenør, er du en helt, smiler Abdinasr.

Foruten å jobbe som trivsels- og trygghetsvert studerer 21-åringen på Oslo Met.

Bibliotekene på Tøyen og Grünerløkka er blant de aller mest besøkte i byen. Med bibliotekkortet ditt kan du komme inn hver eneste dag, hele året, også julaften. På julaften 2016 var det 542 mennesker som låste seg inn på et bibliotek i Oslo.

Powered by Labrador CMS