Ayoub, Souhaieb og Muhamed er ansatt av Sterling for å være aktivitetsledere i Vahl flerbrukshall. Foto: Andes Høilund

I Vahl flerbrukshall får ungdom en jobb, barna får utløp for energien og foreldrene blir kjent med naboene

Uten å bruke ordene folkehelse og integrering driver Sportsklubben Sterling med nettopp det. Idrettslaget sender ungdom på kurs og ansetter dem som aktivitetsledere. På tribunen møtes foreldrene og får utvidet nettverket.

I Vahls gate på Grønland lyser det fra Vahl flerbrukshall. Den er som en maurtue. Rolig på utsiden, mens det yrer av liv på innsiden.

Flerbrukshallen har galleri som tribune. Hovedsalen er en fullskala håndballbane, som igjen kan deles i tre separate saler. Utover håndball er den blant annet merket og tilrettelagt for basket, innebandy, volleyball og badminton.

Her får barna utløp for oppsamlet energi gjennom skoledagen, og her får ungdom gratis aktivitetslederkurs og lønn for arbeidet de legger ned. De voksne blir kjent med hverandre, og med naboens barn, de får utvidet nettverket sitt.

På fredager får barna prøvd seg på all-idrettstrening, mens mødrene har sumbatrening på andresiden av veggen. Foto: Sterling

Sterling ansetter ungdom

Sportsklubben Sterling gir ungdom i alderen 16-18 en lønnet jobb for å lede aktivitetene på ettermiddagen i Vahl-hallen. Ungdommene er alle medlemmer i klubben. For tiden er det 13 ungdommer som deler på jobben som varer fra klokka 17-19 hver ukedag.

Sterling tilbyr innebandy, basketball og allidrett, pluss sumbatrening for mødre på fredager, mens barna trener. Det er ungdommene som leder den treningen også.

— Blir sikkert gøy

Muhamed, Souhaied og Ayoub gjør hallen klar for innebandytrening. Guttene har alle gått kurs for bedre å kunne holde styr på titalls med viltre og ivrige barn. De har gjort forskjellig arbeid for Sterling. Souhaieb spiller fotball og kan tenke seg å ta videre kurs for å bli fotballtrener.

— Vi var her litt i fjor også, men etter høstferien i år har det kommet inn i faste former, forteller Muhammed.

I hallen er også Mona Waarieh (14), hun skal hjelpe til med innebandytreningen.

— Jeg spiller innebandy for Holmlia og skal være trener her. Akkurat hvem jeg skal trene, vet jeg ikke ennå. Jeg får bare tilpasse språk og beskjeder når jeg møter de jeg skal trene. Det blir sikkert gøy, forteller den blide jenta.

Innebandy er populært, og treningen blir ledet av "proffe" innebandyspillere. Foto: Sterling

Sterling miniklubb

På kjøkkenet står Ayan Ahmed og Amira Zantouti. "Sterling ikke bare idrett", står det på vesten Zantouti bærer.

— Vent litt til vi er klare med frukten, så skal jeg snakke med deg, sier hun.

De to er frivillige, og sammen med andre foreldre sørger de for at barna får litt mat eller frukt før treningen. Barna kommer rett fra skolen og trenger litt påfyll av næring.

Amira Zantouti og Ayan Ahmed gjør klar frukt for foreldre og barn i Sterling miniklubb. I Vahl flerbrukshall treffes foreldrene, og naboer blir klent med hverandre. Foto: Anders Høilund

— Sju- og åtteåringene i området her hadde ikke noe tilbud etter skolen, så jeg tok initiativ til å få i gang dette. Lederen i Sterling, Mimoun el Atiaoui, sa ja, men trengte hjelp. Vi foreldre stiller opp som frivillige. Slik kom Sterling miniklubb i gang, forklarer Zantouti når frukten er klar. Det er frukt både til barn og foreldre.

Gratis tilbud

Sterling miniklubb er et gratis tilbud, og det er bare å møte opp. Betingelsen er at barnet må ha med en forelder. Alle foreldre hjelper til, men det er en arrangementskomite på seks personer som har ansvaret for å følge opp.

Det er mye oppdemmet energi som skal ut når barna har vært på skolen. Det får de utløp for i miniklubben.

— Jeg har to barn her, en gutt og ei jente. De fleste rundt her bor i små leiligheter, hvor det ikke er plass til mye sprell fra barna. Jeg vil ikke at barna sitter med nettbrett eller noe slikt hele kvelden. Det er viktig både for barn og voksne å holde seg i aktivitet, sier Ayan Ahmed.

Mimoun el Atiaoui er leder for Sterling. Foto: Anna Carlsson

Det viktige nettverket utvides

Miniklubben er nyttig også for foreldrene. På galleriet i hallen kan de følge sine små håpefulle nede på gulvet. Barna vet at mamma eller pappa er i nærheten om det skulle trenges litt trøst. På galleriet blir foreldrene kjent med hverandre. De kan diskutere stort og smått, men mest av alt forteller de om barne sine.

— Jeg er født i Stockholm, og da jeg kom til Oslo kjente jeg ingen. Etter at jeg fikk barn har nettverket mitt utviklet seg. Her i Vahl flerbrukshall har jeg blitt kjent med veldig mange nye mennesker. Du skal se kontaktlista på telefonen min. Alle er listet på M. Mammaen til den, og mammaen til den, sier Amira Zatouti, og smiler. Så ringer enda en mamma for å gi en beskjed.

Sterling Miniklubb. Foto: Sterling

Hun ønsker flere barn på Grønland og Tøyen kunne komme til flerbrukshallen mellom 17 og 19.30. Hun stryker sønnen kjærlig over håret, mens hun forteller at hun håper han vil fortsette å like å komme hit.

— Jeg tror og håper at hvis vi får fortsette med dette, så får vi en generasjon med gode barn, med gode holdninger og god etikk, sier hun.

Powered by Labrador CMS